Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Waarschuwing: wat weet Facebook allemaal over jou?

Facebook is watching you...

Waarschuwing: wat weet Facebook allemaal over jou?

Er werd onlangs geschokt gereageerd op het nieuws dat president Trump persoonlijke informatie van Facebook-gebruikers had gebruikt voor zijn campagne. Tijd voor een snelle FB schoonmaak dus!

Facebook is watching you...

Volgens de New York Times werd persoonlijke data van maar liefst 50 miljoen Facebook-gebruikers gebruikt voor de 2016 campagne van president Trump. Volgens Facebook zijn de regels overtreden door deze data te gebruiken, maar het is nog maar de vraag of dat klopt. The Times heeft namelijk onthuld dat ruim 270.000 van die gebruikers vrijwillig hun informatie hebben overhandigd toen ze zich via Facebook inschreven voor een persoonlijkheids-quiz; één van de vele populaire apps die je dagelijks voorbij ziet komen op het social media platform.

Oops

Developers kunnen je relatiestatus, educatie, religieuze en politieke voorkeuren en nog veel meer opvragen, mits je ze daar toestemming voor heb gegeven. Een vakje dat je vaak zonder na te denken aanvinkt, omdat je anders de app niet kunt downloaden of gebruiken.

Hoe dan ook, gebeurd is gebeurd. Maar dit is wel een goed moment om eens uit te zoeken welke derde partijen je allemaal toestemming hebt gegeven tot jouw Facebook data en het eventueel ongedaan te maken.

Wat moet je doen?

Vreemd genoeg zijn de instellingen van derde partijen niet in de privacy instellingen te vinden. Waar dan wel?

1. Ga naar de Facebook App instellingen door hier te klikken of deze stappen te volgen: pijltje rechts bovenin je scherm --> Instellingen --> Apps

2. Je ziet nu alle apps waarmee je hebt ingelogd via Facebook

3. Selecteer nu Instellingen --> Account instellingen --> Apps --> Ingelogd met Facebook

4. Verwijder alle apps die je niet meer gebruikt door op het kruisje te klikken

5. Je kunt er ook voor kiezen om via het edit knopje de gegevens die je wilt delen aan te passen

Helaas bestaat de mogelijkheid dat een app al bepaalde data van jou heeft opgeslagen; dat wordt niet verwijderd. Wil je zeker weten dat ze geen informatie van jou hebben, dan moet je contact opnemen met de app. Dit kan je doen door Report App te kiezen en vervolgens de developer een bericht te sturen.

Better safe than sorry!

Lees ook: Facebook gooit het roer helemaal om

Bron: Buzzfeed, Beeld: Getty