Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

De oppositie: 'Monogamie is een keuze en geen verplichting'

"Het idee dat mensen elkaars eigendom zijn, voelt vreemd"

De oppositie: 'Monogamie is een keuze en geen verplichting'

Een liefdesrelatie met meer dan één persoon: Isabeau Jensen (24) vindt het de normaalste zaak van de wereld. Ze is polyamorist en heeft naast haar twee vaste partners ook nog dates met anderen. "Het idee dat mensen elkaars eigendom zijn, voelt vreemd."

Ouderwets

Voor wie monogamie hopeloos ouderwets vindt, kan polyamorie een prima alternatief zijn. Een levenswijze die steeds meer mensen omarmen. Ze daten meerdere mensen in alle openheid en eerlijkheid en met medeweten en instemming van alle betrokkenen. Isabeau Jensen, neurowetenschapper en voorzitter van de Stichting Polyamorie Nederland, is een van hen.

"Ik had al een relatie toen ik Felix ontmoette, een van mijn huidige partners. Ik vond hem leuk, net als mijn toenmalige vriend. Ik was gewoon verliefd op twee personen. Destijds vond ik dat heel onbehoorlijk, want ik geloofde ik monogamie: dit mag niet, mijn gevoel is niet oké. Geïndoctrineerde zelfhaat, weet ik nu."

Polyamorie

"Mijn relatie ging uiteindelijk uit omdat we uit elkaar waren gegroeid; dat had verder niets te maken met Felix. Een tijdje later kregen Felix en ik pas wat met elkaar en al vrij snel hadden we een gesprek over onze relatievorm. We gingen het onderzoeken en kwamen uit op polyamorie. Dit sprak ons allebei aan. Opeens had ik veel minder stress over het voor altijd samen zijn met één persoon."

Keuze

"Met Felix heb ik nu drieënhalf jaar een serieuze relatie en sinds een jaar heb ik ook iets met Richard. Daarnaast daten we met anderen. Al deze relaties worden vormgegeven op de manier waarop ze voor ons werken, zonder labels of ingewikkelde afspraken. Polyamorie werkt goed voor mij omdat ik me geen zorgen hoef te maken of iets fout is."

"Ik ben niet tegen monogamie en ik zeg ook niet dat het niet werkt, maar het is wel iets wat aangeleerd is en waarover we moeten nadenken. Monogamie is een keuze, geen verplichting."

Het hele artikel lees je in de nieuwe Grazia of HIER via Blendle.