doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_below_menu_allpages');

Schokkend: miljoenen wachtwoorden liggen op straat

Check snel of jij er ook bij zit
doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_below_image_article');
Schokkend: miljoenen wachtwoorden liggen op straat

Zorgwekkend nieuws op de vrijdagochtend. Zo'n 3,3 miljoen wachtwoorden van Nederlanders liggen op straat en vandaag worden ze waarschijnlijk voor iedereen toegankelijk.

doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_in-content_top_article');

Zoekmachine

Volgens AD circuleren lijsten van de wachtwoorden al sinds eind vorig jaar in de krochten van het internet online. Eerst waren ze alleen tegen flink wat geld in te zien, maar dat werd de afgelopen maanden steeds makkelijker. Vanaf vandaag wordt het al helemáál toegankelijk: een hacker lanceert namelijk een 'Google' voor wachtwoorden.

Datalek

Hoe de wachtwoorden online zijn gekomen? Waarschijnlijk door grote datalekken van de afgelopen jaren bij onder andere LinkedIn, Dropbox, Playstation, Uber en eBay. Het gaat in totaal om 1,4 miljard mailadressen en wachtwoorden vanuit de hele wereld.

Ben jij de klos?

Op de website haveibeenpwned.com kun je controleren in welke lekken en hacks jouw e-mail voorkomt. Veel gelekte wachtwoorden zijn al verouderd. Maar als je je wachtwoord lange tijd niet hebt gewijzigd, of gebruikt voor meerdere accounts, dan kan een kwaadwillende mogelijk nog steeds bij je gegevens. Een paar tips:

* Gebruik voor elk platform een ander wachtwoord
* Verander regelmatig je wachtwoord naar iets heel anders. Als je maar een beetje varieert met de cijfers kunnen kwaadwillenden dat via geautomatiseerde programma’s snel achterhalen.
* Zorg dat een wachtwoord langer is dan acht tekens

Meer tips vind je op laatjeniethackmaken.nl.

Lees ook: Dit zijn de meest onveilige online wachtwoorden

Bron: AD, Beeld: iStock

doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_in-content_bottom_article');