Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Dit alcoholische drankje is slecht voor je huid

Oeii...

Dit alcoholische drankje is slecht voor je huid

Behoort witte wijn tot één van jouw favoriete drankjes? Helaas, uit een grootschalig Amerikaans onderzoek blijkt dat er een link is tussen de drank en een verhoogd risico op de huidaandoening rosacea.

Rosacea

Heb jij last van een slechte huid? Dat zou volgens onderzoekers weleens kunnen komen door het feit dat jij het liefst ’s middags op het terras, bij het avondeten en voor het slapengaan een wit wijntje drinkt. Onderzoekers van de Brown University verzamelden tussen 1991 en 2005 om de vier jaar de gegevens van 83.000 vrouwen. In deze periode van veertien jaar werden 4.945 gevallen van rosacea – een huidaandoening die roodheid veroorzaakt op het voorhoofd, neus, kin en wangen – ontdekt.

"Vergelijk je witte wijndrinkers met vrouwen die het niet drinken, dan is de kans op rosacea bij vrouwen die het wel drinken veertien procent hoger bij één tot drie drankjes per maand", legt een van de onderzoekers uit. "Wie vijf of meer witte wijntjes drinkt per week, ziet de kans met 49 procent toenemen." Daarnaast legt hij uit dat vijf of meer drankjes per week met een hoog alcoholpercentage de kans op rosacea met ‘slechts’ 28 procent toeneemt.

Onduidelijkheid

Het onderzoeksteam vermoedt dat dit komt doordat drank het immuunsysteem verzwakt en bloedvaten doet uitzetten, waardoor rosacea een grotere kans krijgt. Waarom precies witte wijn zo’n boosdoener is, is in het onderzoek niet naar voren gekomen. Ook mannen zijn buiten schot gehouden in dit onderzoek; er werden alleen maar vrouwen onderzocht.

Lees ook: Afvallen? Drink wijn voor het slapengaan

Bron: Marie Claire, Beeld: iStock