Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Zoekmachine met miljoenen gehackte Nederlandse wachtwoorden staat online

Check het snel

Zoekmachine met miljoenen gehackte Nederlandse wachtwoorden staat online

Precies een week geleden kregen we zorgwekkend nieuws: Zo'n 3,3 miljoen wachtwoorden van Nederlanders lagen op straat en er zou een 'Google' met de wachtwoorden gelanceerd worden. Dat is gebeurd. Check daarom snel of die van jou erbij staat.

Google

De wachtwoorden circuleren al sinds eind vorig jaar in de krochten van het internet. Eerst waren ze alleen tegen flink wat geld in te zien, maar dat werd de afgelopen maanden steeds makkelijker. Nu is het al helemáál toegankelijk: een hacker heeft namelijk een 'Google' voor wachtwoorden gelanceerd.

Hoe de wachtwoorden online zijn gekomen? Waarschijnlijk door grote datalekken van de afgelopen jaren bij onder andere LinkedIn, Dropbox, Playstation, Uber en eBay. Het gaat in totaal om 1,4 miljard mailadressen en wachtwoorden vanuit de hele wereld.

Check het snel

Iedereen kan in de zoekmachine, die te vinden is op gotcha.pw, controleren of zijn of haar wachtwoord(en) in de lijst staat. De e-mailadressen en wachtwoorden zijn wel gedeeltelijk afgeschermd, zodat ze voor de eigenaar wel herkenbaar zijn maar niet misbruikt kunnen worden door kwaadwillenden.

Op de site laat de eigenaar weten waarom hij dit doet. "Ik ben geen hacker, slechts een programmeur, ook al beweren media anders. Onlangs kwam één van mijn accounts in verkeerde handen. Geïrriteerd ging ik op onderzoek uit. Binnen slechts dertig minuten vond ik gigabytes vol met gehackte wachtwoorden die door iedereen gedownload konden worden", schrijft hij. "Deze site heeft één doel: mensen ervan bewust maken dat alles online gehackt kan worden. Begin daarom vandaag nog met je wachtwoorden managen."

En nu?

Op de website haveibeenpwned.com kun je controleren in welke lekken en hacks jouw e-mail voorkomt. Veel gelekte wachtwoorden zijn al verouderd. Maar als je je wachtwoord lange tijd niet hebt gewijzigd, of gebruikt voor meerdere accounts, dan kan een kwaadwillende mogelijk nog steeds bij je gegevens. Een paar tips:

* Gebruik voor elk platform een ander wachtwoord

* Verander regelmatig je wachtwoord naar iets heel anders. Als je maar een beetje varieert met de cijfers kunnen kwaadwillenden dat via geautomatiseerde programma’s snel achterhalen.

* Zorg dat een wachtwoord langer is dan acht tekens

Meer tips vind je op laatjeniethackmaken.nl.

Lees ook: Dit zijn de meest onveilige online wachtwoorden

Bron: Parool, Beeld: iStock