Pasta een dikmaker? Nieuw onderzoek bewijst het tegendeel

"Onze analyse toonde zelfs een klein gewichtsverlies aan."

De Italiaanse keuken heeft in Nederland al heel wat harten veroverd. Toch zeggen veel mensen nee tegen een bordje pasta omdat het een echte dikmaker zou zijn. Niet nodig, zo wijst nieuw onderzoek uit!

Tegenovergestelde effect

Aardappelen, brood, pasta… Ze worden vaak van het menu geschrapt in de poging om gewicht te verliezen. Nieuw onderzoek, dat werd gepubliceerd in BMJ Open, toont aan dat pasta juist het tegenovergestelde effect kan hebben.

2.488 mensen namen deel aan het onderzoek. Een deel van hen at 3,3 porties pasta per week in de plaats van andere koolhydraten zoals wit brood of gebakken aardappelen. Aan het eind bleek dat deze deelnemers juist wat kilo's verloren hadden.

Pasta binnen een gezond dieet

"Uit onze studie blijkt dat het eten van pasta niet bijdraagt aan gewichtstoename of een toename van lichaamsvet", aldus hoofdonderzoeker Dr. John Sievenpiper. "Onze analyse toonde zelfs een klein gewichtsverlies aan. In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen, kan pasta wel deel uitmaken van een gezond dieet."

Vermoedelijk komt dit doordat pasta een lage glycemische index (GI) heeft. Deze geeft weer hoe snel een voedingsproduct de bloedsuikerspiegel doet stijgen. Voedingsmiddelen met een lage GI (zoals melk, fruit, linzen én pasta) zorgen ervoor dat je minder snel last van een hongergevoel hebt.

Lees ook: Huh? Je leest de houdbaarheidsdatum op voeding helemaal verkeerd

Bron: Nieuwsblad, Beeld: Istock

Laatste nieuws