Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Check hier of jouw Facebook-gegevens zijn gelekt

Ben jij de klos?

Check hier of jouw Facebook-gegevens zijn gelekt

In de nieuwe Grazia lees je er alles over: het grote Facebook schandaal waarbij privégegevens van zo'n 87 miljoen gebruikers, waarvan 90.000 Nederlanders, zijn gelekt. Zit jij daar ook tussen?

In de greep

Facebook houdt ons al weken in de greep. En dan niet zozeer de updates van je bestie of de laatste kattenfilmpjes, maar vooral je persoonlijke gegevens. Wist jij veel, dat je door mee te doen aan quizjes als ‘Welke Disney-prinses ben jij?’ toegang gaf tot zo’n beetje al je gegevens, van je partypics tot je laatst bezochte hotspot? Tegelijkertijd had je ook niet kunnen bevroeden dat jouw gegevens via het sociale netwerk in handen zouden komen van Cambridge Analytica om de publieke en politieke opinie te beïnvloeden.

Facebook-directeur Mark Zuckerberg werd gisteren ondervraagd door de Amerikaanse Senaat, maar dat draait de tijd natuurlijk niet terug. Tijd dus om zelf in actie te komen.

What to do?

Je kunt je privacy-instellingen aanpassen; let daarbij ook op de gekoppelde apps. En natuurlijk kun je het rigoureuzer aanpakken en subiet het blauwe monster verwijderen. Maar let wel, dan moet je óók de gekoppelde apps deleten. Wil je echt helemaal safe zijn – voor zover dat überhaupt kan – dan dien je ook te stoppen met Whatsapp én Instagram. Kortom: de enige kans op veiligheid, is een totale digitale shut down. Maar kun jij dat aan?

Check in ieder geval HIER of jouw gegevens ook zijn gelekt en zijn doorgespeeld aan Cambridge Analytica. Je kunt er nu niks meer aan doen, maar het is wel goed om te weten. Daarnaast heeft het bedrijf belooft alle gegevens te vernietigen.

Meer over het Facebook schandaal lees je in de nieuwe Grazia of HIER via Blendle.

Lees ook: Wat weet Facebook allemaal over jou?