Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

De oppositie: 'Autisme is geen handicap'

De leukste autist op Twitter

De oppositie: 'Autisme is geen handicap'

Vorige week tijdens Autismeweek 2018 was er volop aandacht voor deze ontwikkelingsstoornis. Zjos Dekker (21) is autistisch, maar ziet zeker ook voordelen.

De leukste

"‘De leukste autist op Twitter’, dat staat er in mijn Twitter-bio. Dat ik mezelf op social media op die manier profileer, is een bewuste keuze. Ik vind mezelf inderdaad leuk, soms zelfs hilarisch, en ik twitter veel over autisme. Het idee dat mensen die autisme hebben antisociaal zijn en een hoop mislopen in het leven, zijn helaas nog wijd verspreid, maar ik wil benadrukken dat er ook positieve kanten zitten aan het hebben van autisme."

Details

"Zo ben ik praktisch en denk ik altijd oplossingsgericht. Ook heb ik een geweldig oog voor detail. Het zal mij altijd opvallen als je naar de kapper bent geweest, haha! Verder is mijn taalgebruik vaak wat ingewikkelder dan dat van mijn meeste leeftijdsgenoten. Dit was vroeger soms lastig in contact met klasgenootjes, maar nu ik veel met professionals spreek, ik geef namelijk weleens gastcolleges over autisme, is het juist heel prettig dat ik dan toch veel serieuzer genomen word dan een gemiddelde 21-jarige."

"Verder ben ik heel rationeel ingesteld, wat ervoor zorgt dat ik mij over het algemeen niet laat leiden door emoties. Dit ervaar ik zelf als prettig, al wordt er door mensen uit mijn omgeving verschillend op gereageerd. Inmiddels ben ik wel iets genuanceerder dan in mijn puberjaren en weet ik dat ik niet al mijn observaties er direct uit hoef te gooien. Dat kwam vooral door een meisje van school dat mij vertelde dat ze had geprobeerd zelfmoord te plegen door zichzelf te verdrinken in bad."

"Ik antwoordde dat die manier niet heel handig is, omdat je hoofd automatisch naar boven gaat. Vervolgens adviseerde ik haar de volgende keer haar handen achter haar rug vast te binden, en gewichten aan haar haren te bevestigen zodat ze niet naar boven zou kunnen. Het is zeker een betere manier van zelfmoord plegen, maar het was niet echt het gewenste antwoord. Dat heeft me aan het denken gezet. Ik probeer daarom nu beter na te denken voor ik er iets uitgooi en ik ga bij mezelf na of ik iets wil zeggen waar mijn gesprekspartner echt iets aan heeft, of dat het iets is wat ik beter voor mijzelf kan houden. Direct zijn is prima, maar ik wil mensen niet kwetsen..."

Het hele verhaal lees je in de nieuwe Grazia of HIER via Blendle.