Dotan reageert op trollenschandaal

"Het is iets waar ik veel spijt van heb"

Lees ook

Dotan ligt flink onder vuur nadat de Volkskrant afgelopen weekend grote onthullingen deed over de singer-songwriter. Hij zou vanaf 2011 minstens 140 nepprofielen aan hebben gemaakt op Twitter, Facebook en Instagram om op die manier heel wat meer fans te creëren. "Het is iets waar ik achteraf veel spijt van heb"

Wat er is gebeurd

Even een geheugenopfrisser: Marlous Hoogendoorn die jaren als persoonlijke assistente van Dotan werkte, onthulde dat een deel van de nepaccounts in opdracht van hem zelf is gemaakt. Zelf zou ze 45 profielen hebben opgestart. Door als eersten dingen leuk te vinden van Dotan, trekken de nepprofielen de échte profielen over de streep. Op die manier creëerde de zanger alsnog een hoop echte fans. Toch zou het geregeld voorkomen dat de helft van alle likes onder de foto's van nepaccounts komt.

Uit het onderzoek van de Volkskrant blijkt dat de nepfans ook verhalen de wereld inhielpen, die niet eens waar waren. Zo ook het verhaal over de verzonnen ontmoeting met de zieke Aron die leukemie had. Hier lees je meer.

"Ik was bang"

Dotan heeft nu zelf ook gereageerd met een video op Facebook. "Ik wil toegeven dat ik aan het begin van mijn carriere inderdaad ben gaan zoeken naar mogelijkheden om mijn muziek te promoten en hiervoor de hulp heb ingeschakeld van een aantal profielen en kanalen op social media", geeft hij toe. "Het is iets waar ik achteraf veel spijt van heb. Ik was heel naïef, veel te ambitieus en onzeker denk ik."

Ook laat hij weten gelogen te hebben tegen de Volkskrant, toen hij ontkende zoiets ooit gedaan te hebben. "Helaas heb ik hier niet eerlijk in geantwoord. Het overviel me, ik was bang en ik schaamde me. Ik wist niet goed wat ik erop moest zeggen. Dat is heel fout en dat betreur ik heel erg."

Leukemie-verhaal

"Het verhaal van het jongetje met leukemie is iets waar ik afstand van doe, iets wat ik heel erg vind. Iets waar ik niks mee te maken had. Wel moet ik verantwoordelijkheid nemen voor het feit dat het lang als reactie onder mijn bericht heeft gestaan. Ik had het moeten ontkrachten, ik had hier actie tegen moeten ondernemen. Daar neem ik volledige verantwoordelijkheid voor. Ik snap dat mensen boos zijn op mij."

"Ik hoop het vertrouwen terug te kunnen winnen. Ik wilde dat het anders was, maar moet het nu onder ogen zien. Ik heb veel geleerd en ga ermee aan de bak. Uit respect voor de situatie heb ik besloten dat ik mijn hele social media leeg haal. Dit betekent dat ik ook mooie herinneringen weg haal, maar het is tijd voor een schone lei. Ik hoop dat ik op een dag weer de muziek kan laten spreken. Voor nu wil ik nogmaals zeggen dat het me heel erg spijt en ik het ontzettend vervelend vind", sluit hij af.

Dotan laat tot slot weten dat het afzeggen van zijn concerten los staat van dit verhaal.

Lees ook: Songwriter Dotan flink onder vuur wegens nepfans

Bron: Facebook Dotan, beeld: ANP

Laatste nieuws

Zie ook