Bewezen: openbare zwembaden bevatten liters urine

Yikes!

We vermijden massaal de babybadjes in het zwembad, omdat we ons ervan bewust zijn dat kleine kinderen niet altijd door hebben dat hun blaas geleegd moet worden. Toch vergeten we dat er in de grotere zwembaden ook aardig wat mensen een plasje doen, zo blijkt wel uit een onderzoek van Canadese wetenschappers.

Zoetstof

Blijkbaar vinden genoeg mensen de wc te ver lopen of hebben ze een ander excuus om hun behoefte in het zwembad te doen, want uit het onderzoek van wetenschapsblad Environmental Science and Technology Letters blijkt dat er niet alleen urine in de peuterbadjes wordt gevonden. Voor het onderzoek namen ze uit 31 zwembaden 250 watermonsters af, waarbij een zoetstof als meetmiddel werd gebruikt om zo de hoeveelheid urine te bepalen.

Steriel

Uit het onderzoek bleek dat één van de zwembaden totaal 830.000 liter water – ongeveer de inhoud van een 25-meterbad – bevatte, waarvan 75 liter aan urine. Bij een zwembad dat ongeveer de helft zo groot was, bleek 30 liter urine in het water te zitten. Volgens het wetenschapsblad is urine zelf steriel, maar kan het wel reageren met andere stoffen in het water.

Toch laat De Kennis van Nu (DKVN) weten vraagtekens te hebben bij het onderzoek. Zo zijn zij van mening dat de hoeveelheid urine zeer klein is ten opzichte van de hoeveelheid water. Ook vertellen ze dat de methode die de Canadese wetenschappers hebben gebruikt om de hoeveelheid urine aan te tonen, niet geheel waterdicht is.

Lees ook: De shocking waarheid over openbare zwembaden

Bron: NU.nl Beeld: iStock

Laatste nieuws