Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Wat er echt gebeurt met de munten die in fonteinen worden gegooid

Aha!

Wat er echt gebeurt met de munten die in fonteinen worden gegooid

Mocht je ooit in Rome zijn geweest, dan heb je vast en zeker ook een bezoekje aan de Trevi fontein gebracht. De beroemde fontein heeft een eeuwenoude traditie, namelijk een muntje over je schouder in de fontein gooien. Volgens de verhalen zal je Rome dan gegarandeerd nog een keer bezoeken in je leven. Je kunt je dus wel voorstellen dat er duizenden muntjes in het water liggen, maar wat wordt daar nou écht mee gedaan?

Muntjes

Er zouden elke week ongeveer 15.000 muntjes in de fontein worden gegooid en per jaar staat de teller zelfs rond de één miljoen. Uiteraard kunnen de munten niet voor altijd in de fontein blijven liggen. Elke dag komt de rooms-katholieke liefdadigheidsinstelling Caritas dan ook munten uit de fontein halen en verdeelt het onder de armen. Zo is er in 2008 bijvoorbeeld een goedkope supermarkt geopend van het geld uit de fontein.

Goed doel

Maar ook andere bekende fonteinen laten de muntjes niet op de bodem liggen. Zo worden de Bellagio fonteinen in Las Vegas met een apart apparaat opgezogen en wordt het geld van de fonteinen bij The Mall of America in Minnesota gedoneerd aan liefdadigheidsinstelling en non-profit organisaties. Ook de fonteinen in Disney World worden jaarlijks schoongemaakt en de inkomsten daarvan gaan vaak naar een goed doel.

Mocht je de volgende keer dus twijfelen om een muntje in de fontein te gooien? Gewoon doen! Wie weet kom je echt een keer terug naar de desbetreffende bestemming en anders heb je in ieder geval geld aan een goed doel gedoneerd.

Lees ook: Mysterie rond dakloze vrouw in Rome opgelost

Bron: People Beeld: iStock