Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

9 Lifehacks voor als je verbrand bent

Graag gedaan!

9 Lifehacks voor als je verbrand bent

Heb jij vandaag iets teveel van het zonnetje genoten en ben je zo rood als een kreeft? Ai, dat zal best pijn doen! Gelukkig hebben wij ook goed nieuws voor je. Er zijn namelijk een aantal handige lifehacks met huis-tuin-en-keukenmiddeltjes en trucjes waarmee je binnen no time van de pijn en roodheid af bent. Komen ze:

1) Kalmerend bosvruchten-mengsel

Dermatoloog Jessica Wu deelde een recept waarmee je je eigen kalmerende zalf maakt. Hiervoor heb je één kop rijpe bosvruchten nodig (zoals frambozen, aardbeien en bramen) en één kop Griekse yoghurt. Je moet het fruit een klein beetje kapot prakken en vervolgens mengen met de yoghurt. Daarna smeer je een deel van het goedje op je huid. De rest bewaar je gewoon in de koelkast en kun je een paar uurtjes later weer gebruiken.

De bosvruchten bevatten een grote hoeveelheid ellaginezuur, een soort antioxidant dat de huidcellen beschermt tegen UV-stralen en de melkeiwitten in de yoghurt verzachten de ontstoken huid.

2. Douchen

Wat ook werkt, is het nemen van een lauwwarme douche. Daarna kun je eventueel nog een paar natte, koele handdoeken op je huid leggen. Let op! Gebruik geen douchegel of zeep, aangezien deze de huid uitdrogen.

3. Aloë vera

Aloë vera is een plantenextract dat een kalmerende en herstellende werking heeft op de huid. Ideaal dus als je verbrand bent! Gebruik bijvoorbeeld een crème of aftersun waar dit ingrediënt in zit.

4) Appelazijn

Appelazijn werkt verzachtend en voedt de huid. Goed als je te lang in de zon hebt gezeten dus. Doe het op een washandje en wrijf het zachtjes over de verbrande plekken.

5) Draag losse kleding

Om te kunnen genezen, is het belangrijk dat je huid goed kan ademen. Daarom is strakke kleding een echte boosdoener die het genezingsproces vertraagt.

6) Pijnstiller

Volgens dermatoloog Francesca Fusco is het verstandig om een asprientje in te nemen als je verbrand bent. De pijnstiller helpt om de roodheid, zwelling en pijn te verminderen.

7) Kamille

Kamille heeft een beetje dezelfde werking als aloë vera en kalmeert de huid. Zet een pot kamillethee, laat deze afkoelen in de koelkast en laat hier vervolgens heel kort een paar watjes in weken. Deze leg je op de verbrande plekken en klaar is Kees.

8) Drink water

Het is erg belangrijk om veel water te drinken omdat je lichaam erg veel vocht verliest als het oververhit is. Zo houd je de temperatuur van je lichaam laag en hydrateer je de huid.

Toch blijft de regel echt: voorkomen is beter dan genezen! Smeer je dan ook altijd goed in en vermijd de zon wanneer deze op z'n sterkst is (tussen 10 uur 's morgens en 4 uur 's middags). Een verbrande huid heeft namelijk minstens drie dagen nodig om te herstellen...

Lees ook: 11 Zomerse struggles die iedere vrouw herkent

Bron: Diply, Beeld: Istock