Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Real life: 'Ik ben elke dag ongesteld'

"Alsof er iemand met een mes in mijn buik steekt en dat omdraait"

Real life: 'Ik ben elke dag ongesteld'

Onlangs vertelde Lena Dunham in de Amerikaanse Vogue openhartig dat haar baarmoeder en eierstokken zijn verwijderd. Lena heeft endometriose. Anne Zandstra (32) kan hierover meepraten. "Alsof er iemand met een mes in mijn buik steekt en dat omdraait. Zo voelt het als de endometriose opspeelt. Een stekende, verlammende pijn. Ik kan dan niets meer, behalve onder een deken op de bank liggen."

Cyste

"Ik weet niet beter, of ik heb buikpijn. Eigenlijk heb ik dat al mijn hele leven gehad. Ik liep de huisartsenpraktijk plat, maar werd steeds weggestuurd met: ‘Het zullen je darmen wel zijn.’ Ik voelde me onbegrepen en machteloos. Pas op mijn twintigste werd de oorzaak van mijn buikpijn ontdekt. Ik werd doorverwezen naar een gynaecoloog die een echo maakte. Hij vond een cyste zo groot als een sinaasappel, die operatief verwijderd zou moeten worden. Ook een van de twee eierstokken waaraan de cyste zich had gehecht, werd tijdens deze operatie weggehaald. Toen ik wakker werd na de operatie, was de mededeling: ‘De cyste bestond uit endometrioseweefsel. Je hebt endometriose. Zwanger worden lijkt geen optie meer.’"

Elke dag

"Het ongelooflijke gebeurde: opeens raakte ik toch zwanger. Negen maanden lang voelde ik me geweldig vanwege de zwangerschapshormonen. Die zorgden ervoor dat de endometriose tijdelijk verdween. Helaas kwam de ziekte zes weken na de geboorte van mijn zoon net zo hard weer terug. Misschien nog wel heviger dan voor de zwangerschap."

"Steeds vaker zorgde de buikpijn ervoor dat ik werd beperkt in mijn dagelijkse bezigheden. Zo was ik vrijwel elke dag ongesteld. En dat ben ik nog steeds. De ene dag verlies ik minder bloed dan de andere, maar ik vloei vrijwel altijd. Mijn handtas zit vol met maandverband en tampons..."

Het hele verhaal lees je in de nieuwe Grazia of HIER via Blendle.