Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Waarom we meer honger hebben als we moe zijn

Aha, zo zit dat dus!

Waarom we meer honger hebben als we moe zijn

Heb je een aantal nachten niet bepaald goed geslapen - of flink lopen bingewatchen op Netflix - en snaai je vervolgens heel de voorraad snoep, chips en koek weg? Guess what? Je bent echt niet de enige. Na een korte nachtrust ziet die heerlijke chocoladereep, bak Ben & Jerry's of snoepmix van Red Band er toch net even wat lekkerder uit dan normaal. En dat heeft dus een hele logische verklaring.

Eetlust

Hoewel je misschien zou denken dat een paar dagen slaaptekort alleen effect heeft op je humeur, concentratie en effectiviteit, is het ook onlosmakelijk verbonden met je eetlust. En dan voornamelijk de toename daarvan. Wanneer je dus niet aan je juiste hoeveelheid slaap bent gekomen, krijg je meer hongerhormoon en minder verzadingshormoon in je bloed.

Energiedip

Oftewel, je hebt steeds meer nodig om een beetje vol te raken. Op zich niet eens een heel groot probleem wanneer je besluit om iets gezonds te nemen. Maar vaak gaat dit samen met trek in zoetige dingen, waardoor we uiteindelijk een energiedip krijgen. En daardoor raken we nog vermoeider. Want wanneer we in een dipje raken, hebben we juist nóg meer de neiging om opnieuw iets lekkers te pakken.

Beweging

Probeer jezelf hier dus niet aan toe te geven en eindig je dag na een korte nachtrust niet op de bank. Het is namelijk veel verstandiger om nog even de sportschool in te duiken, een stukje te wandelen met de hond of gewoon wat oefening thuis te doen. Neem daarna een lekkere douche, lees nog wat en duik vervolgens je bed in. Wedden dat je als een blok in slaap valt?

Tenminste, als je het bingewatchen op Netflix dan maar achterwege laat!

Lees ook: Minder dan zoveel uur slapen staat gelijk aan helemaal niet slapen

Bron: AD Beeld: iStock