Aha! Dit is waarom muggen jou altijd moeten hebben

Ben jij ook vaak gefrustreerd als jij wordt gestoken door een mug en je partner niet? Waarom ik? Het klinkt gek, maar onderzoek wijst uit dat muggen het ook écht specifiek op jou gemunt hebben.

Lees ook

Ben jij ook vaak gefrustreerd als jij wordt gestoken door een mug en je partner niet? Waarom ik? Het klinkt gek, maar onderzoek wijst uit dat muggen het ook écht specifiek op jou gemunt hebben, meldt HLN.BE.

Genen

De kans dat je een muggenbeet oploopt, heeft alles te maken met je lichaamsgeur en dat wordt weer bepaald door genen, blijkt uit een studie van Plus One. Niet door lekker bloed, zoals we vaak denken om onszelf te troosten…

Onderzoek

Voor het onderzoek namen wetenschappers tweelingen onder de loep. En wat bleek? Eeneiige tweelingen hebben allebei evenveel kans om een muggenbeet op te lopen, terwijl bij twee-eiige tweelingen de kans om gestoken te worden door een mug niet gelijk was. Door deze ontdekking, onderzochten de onderzoekers het verband tussen muggenbeten en genen.

De onderzoekers onderzochten 19 twee-eiige en achttien 18 eeneiige tweelingen (genetisch identieke). Zij werden gevraagd om hun arm in een cilinder te steken, waardoor vervolgens wind werd geblazen om hun lichaamsgeur te verspreiden. Daarna werd in de cilinder een zwerm muggen losgelaten. De eeneiige tweelingen hadden ongeveer evenveel muggenbulten, terwijl het verschil bij twee-eiige tweelingen een stuk groter was.

Tip

Heeft een mug je toch te pakken gekregen en heb je een jeukende bult? Doe dan het volgende: pak een stukje wc-papier (of een watje) en doe er een beetje witte wijnazijn op. Dep vervolgens enkele minuten met het stukje papier op de muggenbeet en weg is de jeuk. Graag gedaan!

Lees ook: Een blaar? Zo wandel je pijnloos veder

Bron: HLN, Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook