20 jaar cel voor Abdeslam vanwege terroristische moordpogingen

De verdachte is vanochtend veroordeeld door de Belgische rechtbank.

Lees ook

De Brusselse rechtbank heeft Salah Abdeslam, die terecht moest staan vanwege meervoudige moordpogingen met terroristisch motief en wapenbezit, vanochtend veroordeeld tot 20 jaar celstraf. De moordpogingen vonden plaats in 2016 in Brussel. Dit was vier maanden na de aanslagen in Parijs, waar de 28-jarige Abdeslam ook nog voor terecht moet staan.

Betrokkenheid

Het gaat om zijn betrokkenheid bij een schietpartij op een Belgisch-Frans politieteam in de Brusselse gemeente Vorst in maart 2016. Terwijl de politie een woning in Vorst doorzochten, werden zij onverwachts beschoten. Een scherpschutter schoot daarop terrorist Mohamed Belkaïd dood. Sofien Ayari en Abdeslam, die ook in het huis aanwezig waren, wisten te ontkomen.

Maximum straf

De twee werden drie dagen later alsnog opgepakt in Molenbeek. Een paar dagen later, op 22 maart, vonden de dodelijke aanslagen in Brussel plaats. Abdeslam zou volgens de Belgische justitie in het terreurnetwerk rondom de aanslagen hebben gezeten. Vanochtend werden zowel Abdeslam als Ayari beoordeeld. Beiden kregen de maximum straf en moeten 20 jaar de cel in. De verdachten waren allebei niet aanwezig in de rechtszaal.

Abdeslam is de enige overlevende terrorist van de zes aanslagen in Parijs die plaatsvonden in november 2015, waarbij 130 doden vielen. Zijn bomgordel zou niet af zijn gegaan. In april 2016 werd de verdachte uitgeleverd aan Frankrijk. Voor de Franse rechtszaak is voor alsnog geen datum bekend.

Lees ook: Meisje aanslag Londen ontsnapte aan eerdere aanslagen

Bron: RTL Nieuws, NU.nl Beeld: ANP

Laatste nieuws

Zie ook