Je bent tijdens de meivakantie lekker op vakantie geweest en hebt misschien toch iets te veel genoten van al dat heerlijke eten, het hele dagen niets doen en cocktails drinken aan het strand... Een dieet is vaak het eerste wat in je opkomt. Maar wat als een dieet niet goed werkt of je het gewoon niet langer dan een week volhoudt? Hier een aantal tips die zouden kunnen helpen bij het bereiken van jouw ideale gewicht, zonder dat er een dieet aan te pas komt.
1. Gebruik kleinere borden
Wanneer je van grote borden eet, ben je geneigd om (te) grote porties op te scheppen. Hierdoor eet je onnodig veel. Bewezen is dat je minder eet als je gebruik maakt van kleinere borden en zo dus ook kleinere porties.
2. Eet langzaam
Als je langzamer eet, is de kans minder groot dat je teveel eet. Je maag geeft namelijk pas na ongeveer 10 minuten aan dat je vol zit.
3. Let op je drinkgewoonten
Alcohol zou de vijand van een gezonde levensstijl zijn. Tenzij je pure wodka drinkt, bevatten lekkere mixdrankjes erg veel calorieën. Kies daarom van tevoren een dag uit waarop je van jezelf mag drinken, zoals in het weekend. Maar laat je niet elke avond gaan.
4. Zoek gezonde alternatieven
Probeer betere keuzes te maken op het gebied van voeding en zoek naar gezondere alternatieven van de dingen waar je van houdt. Probeer bijvoorbeeld rijstnoedels in plaats van spaghetti en speltbrood in plaats van wit brood. Doe geen suiker in je thee maar probeer eens rijst-siroop of agave. Alle kleine beetjes helpen.
5. Drink meer water
Het is de eeuwenoude tip, maar helpt toch echt. Het drinken van veel water helpt het hongerige gevoel tegen te gaan. Daarnaast voelen we ons soms hongerig terwijl we eigenlijk gewoon een beetje uitgedroogd zijn. Ben je niet dol op water? Ook het drinken van thee is een goede manier om meer vocht binnen te krijgen.
6. Eiwitten in iedere maaltijd
Eiwitten zouden van belang zijn bij het verliezen van gewicht. Het zou als middel tegen honger zorgen, waardoor je langer vol zit. Daarnaast zou het ook de bloedsuikerspiegel in balans houden. Je lichaam streeft niet voor niks naar eiwitten in tijden van stress. Het zou daarom goed zijn om er voor te zorgen dat vrijwel iedere maaltijd een eiwit bevat.
7. Blijf snacken
Nee, je hebt dit niet verkeerd gelezen! Door te snacken met voedzame, gezonde snacks, stil je de honger en voorkom je dat je bloedsuikerspiegel daalt. Een evenwichtige bloedsuikerspiegel houdt de hersenen alert en voorkomt ondoordacht snacken. Daarnaast zorgt niet eten voor lange tijd voor het tegenovergestelde effect van gewichtsverlies omdat de stofwisseling vertraagt. Dus om de paar uur een kleine, maar gezonde snack eten.
8. Schrap koffie en start yoga
Cafeïne mag dan wel caloriearm zijn, maar leidt tot een stijging van cortisol, een hormoon dat vetophoping rond de middel aanmoedigt. Ook stress heeft ditzelfde effect. Overweeg zo nu en dan een aantal kalmerende oefeningen te doen en ruil een cardio-sessie eens in voor een yogales. Beperk daarnaast de inname van cafeïne.
Lees ook: Smullen: je kunt nu genieten van een patatje red velvet
Beeld: Getty