Real life: ‘Ik zit op Tinder om gratis etentjes te scoren’

Alice (28) zit sinds een jaar op Tinder. Het vinden van de liefde van haar leven is één reden dat ze naar rechts swipet. Gratis etentjes in fancy restaurants de andere.

Lees ook

Alice (28) zit sinds een jaar op Tinder. Het vinden van de liefde van haar leven is één reden dat ze naar rechts swipet. Gratis etentjes in fancy restaurants de andere.

"Volgens een vriendin heb ik de date-mentaliteit van een Neanderthaler: in plaats van in bed belanden en een hete nacht beleven, zie ik een date pas als geslaagd als ik er een maaltijd aan heb overgehouden. Ze heeft gelijk. Maar geef me eens ongelijk: als ik date met drie mannen en ik spreek twee keer in de week met ze af, heb ik een week lang gratis etentjes. Waar ik me deze handige, budgetproof way of life heb eigen gemaakt? Tinder, natuurlijk! Dating apps hebben de manier waarop we nieuwe mensen ontmoeten veranderd. En naar rechts swipen op de telefoon in je zak is by far de makkelijkste. Ik doe de marketing voor een beautymerk in de hoofdstad, dus de kans dat ik mannen op de werkvloer tegenkom is vrijwel nul. Iedereen om me heen is zo goed als gesetteld en woont samen. Niemand geeft meer die huisfeestjes zoals vroeger, waarbij je struikelt over de potentiële dates op weg naar de koelkast voor een biertje. Aangezien vorig jaar mijn relatie na vijf jaar stukliep, ben ik dus maar op Tinder gegaan. Ik ben daar mannen tegenkomen die rechtstreeks op een onenightstand afgingen en mannen die op zoek waren naar de liefde en een ‘ze leefden nog lang en gelukkig’-afloop. Ik vind het niet gênant om toe te geven dat ik me heb ingeschreven voor de gratis etentjes. Natuurlijk is dat niet mijn enige doel als ik op zondagavond aan het scrollen en swipen ben. Ik zou het leuk vinden om iemand tegen te komen, maar ik heb geen haast. En avondjes cocktails drinken en gezellig eten is de perfecte manier

Awkward

"Het valt mij op dat de wereld van het daten heel hoffelijk is. De meeste mannen staan
erop te betalen tijdens de
eerste date. Ik verdien
zo’n vijfendertigduizend
euro per jaar, prima,
maar ik heb net een
appartementje gekocht,
dus iedere euro die ik kan
uitsparen gaat rechtstreeks naar een nieuwe badkamer. Als ik een berichtje krijg van een man in pak, moet ik eerlijk toegeven dat ik dan meestal wel reageer. Grote kans dat hij me mee zal nemen naar een plek die ik me anders never nooit zou kunnen veroorloven. En tuurlijk, ik denk niet standaard: Hier ga ik eens een heerlijke maaltijd uit slepen, maar getrakteerd worden is zeker een bonus. Als ik het budgettechnisch even wat rustiger aan wil doen, probeer ik in een week drie dates te plannen. Dat scheelt al een heleboel. Ik ontmoet leuke, nieuwe mensen, met de kans dat de ware ertussen zit. Enige puntje: ik zie mezelf niet eindigen met een man in pak.
Ik ben meer van de creatieve types die van muziek en poëzie houden. Soms, als de rekening komt, voelt het een beetje awkward: geeft hij echt zo veel geld uit aan een vreemde, op een maandagavond? Maar dan denk ik: Ze kiezen er zelf voor. Een diner waarbij je de gerechten deelt, is mijn favoriet. Dan voel ik me minder schuldig. Laatst met Roy bijvoorbeeld, een recruiter in de financiële sector die me meenam voor een tapasavond deluxe. Tijdens het eten had hij het over alle hotspots waar hij me nog meer mee naartoe wilde nemen en ik voelde dat hij aan het eind van de avond de rekening naar zich zou toetrekken. Toen ik terugkwam van de wc stond Roy al op me te wachten met mijn jas over zijn arm. Normaal gesproken bied ik aan om de bon te splitten. Of maak ik aanstalten om mijn tas te pakken voor mijn portemonnee. Treuzelen is vaak niet eens nodig, dan staat hij er al op dat hij betaalt. Roy heeft me nog een avond mee uitgenomen en toen was het tijd voor mijn afpoeier- manoeuvre: dat de relatie met mijn ex nogal ingewikkeld is en het toch beter is om wat afstand te nemen. Als mijn familie hierachter zou komen, zouden ze me goedkoop vinden en het zeker afkeuren, maar eerlijk is eerlijk: mijn intenties zijn niet honderd procent slecht. Ik begin aan elke date met een open mind. Ik geef mijn dates altijd het idee dat ik het naar mijn zin heb gehad, of dat nou het geval is of niet."

Slechte intenties

"Ten eerste omdat ik niet tegen ongemakkelijke stiltes kan, maar daarnaast omdat de kans groter is dat hij de rekening oppakt. Is het ongemak- kelijk als ik merk dat er geen klik is tijdens het eten? Uiteraard. En als een man de rekening betaalt, zijn er toch vaak verwachtingen van zijn kant dat de avond nog niet afgelopen is. Als ik mijn date leuk vind, spreek ik nog een keer met hem af, of zoen ik terug aan het einde van de avond. Als ik het niets vond, of als hij niet heeft betaald, gebeurt er niets. Ik draai er niet omheen: een man die niet aanbiedt de rekening te betalen, vind ik niet aantrekkelijk. Ik hou van mannen die het voortouw nemen. Ik weet zeker dat ik niet de enige ben die op Tinder zit met deze motieven. Ik denk wel dat ik een van de weinigen ben die er eerlijk voor uitkomt."

Spelletje

"Maar het is niet altijd zo makkelijk als het misschien lijkt. Niet zo lang geleden ontmoette ik Jack, een accountant. Hij was aardig, had humor en nam me mee op een paar geweldige dates. Vond ik hem leuk? Nee. Maar vond ik de restaurants en wijnbars waar hij me mee naartoe nam leuk? Absoluut. Op onze vijfde date, stelde Jack voorzichtig voor om nog een drankje bij hem thuis te doen. Dat was een soort reality check. Ik besefte hoe oneerlijk ik bezig was geweest en dat ik er eerder mee had moeten kappen. Ik zeg niet dat ik met jan en alleman op date ga voor free dinners, maar als ik twijfel, trekt een uitnodiging voor een goed restaurant me over de streep. Het loopt niet altijd zoals ik wens, trouwens. Ik vond het super toen ik James ontmoette, hij was precies mijn type en betaalde met plezier voor de eerste paar dates. We gingen met elkaar naar bed en daarna heb ik niets meer van hem gehoord. Dat deed best pijn. Maar ik speel zelf natuurlijk precies hetzelfde spelletje, zij het met een andere pot voor de winnaar. Het zet me wel aan het denken: Waarom zou ik de man niet laten betalen? We zitten samen in het gevaarlijke spelletje dat daten heet. Vrienden klagen vaak dat Tinder de romantiek heeft verpest, maar ik heb het afgelopen jaar meer dineetjes bij kaarslicht gehad dan in al die jaren voor de app. Hopelijk ontmoet ik via Tinder de man van mijn dromen, terwijl we lekker aan een Malbec nippen en van de boeuf bourguignon genieten. Tot die tijd geniet ik van het avontuur."

Laatste nieuws

Zie ook