Real life: ‘Ik fake een droomleventje op social media’

'Ik plaats standaard foto’s van twee of drie jaar geleden op mijn timeline'

Tessa (29) wil niet dat iemand weet hoe slecht haar relatie is. “Ik plaats standaard foto’s van twee of drie jaar geleden op mijn timeline. Ik blijf hopen dat alles weer wordt als vroeger.”

Op Facebook leek haar leven zonnig, maar de vriend van de Amerikaanse Carleigh Hager bleek haar zwaar te mishandelen. De laatste keer rukte hij een deel van haar tong uit en beet een stuk van haar oor. In het ziekenhuis kon dat stukje er gelukkig weer worden aangenaaid. “Steeds als ik het probeerde uit te maken, dreigde hij mijn hond te vermoorden”, zei Carleigh. “Mijn zogenaamd vrolijke leventje op Facebook was niets meer dan schijn.” Tessa (29) zit in een soortgelijke situatie, vertelt ze Grazia.

Hoogtepunten

“Daar zat ik dan, voor m’n computerscherm, in mijn afgedragen ochtendjas. Mijn rug deed pijn van het slapen op de bank en de hoofdpijn die mijn kater veroorzaakte maakte mijn stemming niet veel beter. Mijn vrije week was een ramp geweest. Ik had geen enkel uitstapje gemaakt en ik had niet veel anders gegeten dan kant-en-klare noedels. Ik logde in op de pagina van mijn bank om mijn saldo te bekijken. Er stond nog precies zestien euro op mijn rekening. Daarna surfte ik naar Facebook. In mijn timeline verschenen foto’s en statussen van bekenden.
Esther: ‘Eerste waterskiles! Yay!’
Anna: ‘Sushi met de meiden #Nomnom’
Guido: ‘Ons nieuwe wondertje is er, dat vraagt om champagne!’
Martine: ‘Mijn nieuwste stuk staat nu in het NRC!’
Edgar en Susanne: ‘New York is always a good idea!’

Ik kreeg er maagpijn van. Met een klap sloeg ik mijn laptop dicht. Na een paar seconden deed ik hem weer open, zocht een foto van een paar maanden geleden waarop ik er nog wel goed uitzag en postte een status. Iets vrolijks, zoals ‘Vandaag lekker shoppen met mijn liefje’. Na een paar seconden begonnen de reacties al binnen te stromen. Comments van collega’s, als ‘Geniet nog even lekker van je vrije dagen!’ Ik kreeg een brok in mijn keel, ik slikte en likete toen de reacties. Voor de buitenwereld zijn Frank en ik het gouden koppel. Na zeven jaar nog steeds dolverliefd, terwijl we genieten van ons zelf verkozen kindvrije leven vol luxe vakanties, etentjes in de beste restaurants en het beklimmen van de carrièreladder. Mijn Facebookpagina is gevuld met foto’s van hoogtepunten.”

Woedeaanvallen

“Ik ben de enige die weet dat alle foto’s die ik het afgelopen jaar heb geplaatst, zonder uitzondering dateren van zo’n twee, drie jaar terug. En ik ben blijkbaar ook de enige die ziet dat mijn ogen dof staan op de schaarse selfies die wel recentelijk zijn gemaakt. Ik kan mezelf echt verliezen in het door mijzelf gecreëerde droomleventje dat ik mijn omgeving voorschotel op social media. Dan ga ik zelf ook even terug in de tijd. Terug naar de periode dat mijn ogen nog straalden, dat ik niet bijna elke nacht mijn toevlucht zocht op onze bank, wegens de ruzies die Frank en ik hebben…"

Het hele verhaal lees je HIER voor €0,49 via Blendle.

Beeld: iStock

Laatste nieuws