Grazia's detox challenge

Grazia testte vijf sapkuren.
Grazia's detox challenge

Je lichaam van binnenuit herstellen, terug in balans brengen en je verteringssysteem rust gunnen. In andere woorden: je lichaam resetten. Dat leek ons hier op de Grazia redactie wel wat en dus gingen we de uitdaging aan. Benieuwd hoe het ons is vergaan? Lees mee!

Wie: Annelies - hoofdredactrice
Wat: drie dagen detox van Frecious. 7 pure slowjuices per dag (waarvan 1 een soepje) en daarnaast elke dag 3 health shots. Daarbij veel water en kruidenthee drinken. Er worden 5 health shots extra geleverd waardoor je de dagen erna nog even rustig kunt afkicken van de kuur.
Waarom: deze kuur is er op gericht om je lichaam op te schonen. Ik doe mee om mijn eigen discipline te testen en om fris aan het nieuwe seizoen te beginnen. Een kilootje kwijt raken zou leuk zijn, maar is dus niet het doel. De kuur biedt screwed, not pressed juices en de sappen bevatten daardoor meer vezels. Ik ben benieuwd!
Ervaring
Toen mijn 18 juices, 3 soepen en 14 shots onderweg waren, realiseerde ik me dat ik me niet goed had voorbereid. Nou goed, ik besloot gewoon cold turkey te stoppen met vaste voeding. Met enthousiasme begon ik maandagochtend aan mijn eerste sapje. Tegen mijn eigen verwachting in vond ik elk sapje dat ik dronk eigenlijk best lekker en gevarieerd qua smaak. Koffie en koekjes sloeg ik met gemak af.

Er wordt geadviseerd om geen intensieve inspanning te leveren tijdens het sapvasten. Dat werd lastig toen mijn vader opeens belde met de mededeling dat hij wel even kon helpen in de tuin. Ik wilde vanzelfsprekend meehelpen, met als gevolg dat ik drie uur heb lopen sjouwen, harken en grasmaaien. Ik was aan het einde van de middag duizelig, koud en slap. Tijdens het koken voor mijn man en kindjes kon ik het niet laten om toch een paar stukjes pasta mee te snoepen omdat ik echt dacht dat ik zou omvallen. Failure op de eerste dag, hoe erg! Dag twee ging prima; ik had tot na de middag echt geen honger. Maar op weg naar huis had ik het koud, was ik moe en niet meer 100 procent gefocussed, dus ’s avonds heb ik toch maar een klein beetje gegeten. De laatste dag heb ik me wél volledig aan het schema gehouden.

Al met al vond ik het sapvasten erg heftig, zeker met een volle agenda en 2 kleine kids. Ik ben in deze drie dagen in totaal 3 kilo kwijtgeraakt, maar ik verwacht dat ik ze wel snel weer terug zal vinden. Ik ben me vooral bewuster geworden van de hoeveelheid ‘slecht’ voedsel dat ik dagelijks eet en daarnaast was het inzicht in mijn koffiegebruik ook een eye opener.

De pure slowjuices vind ik een fijne dagelijkse aanvulling op de normale groente-inname. De smaak is niet altijd even lekker, maar het voelt wel heel goed om in een keer zoveel groenten binnen te krijgen. De flesjes zijn redelijk klein, slechts 200ml, waardoor je er niet tegenop hoeft te zien. Ik vind het dan ook superhandig om een voorraadje juices in de vriezer te hebben en te drinken wanneer ik het druk heb en weinig groenten eet. Kortom, sapvasten was voor mij handig om meer te leren over mijn voedingspatroon én wilskracht.

Meer info over de verschillende sapkuren en de prijzen vind je HIER.

@gallery(1023883)

Wie: Heather - chef online
Wat: vijf dagen de Deep Cleanse van JuiceBrothers: iedere dag een shot en 6 sapjes. Daarnaast alleen kruidenthee en water drinken.
Waarom: ik ben altijd in voor een uitdaging, dus een sapkuur stond al een tijdje op mijn bucketlist. Daarnaast lijkt het me een goed begin voor een healthy lifestyle. Oh en een kilo eraf is natuurlijk mooi meegenomen voor mijn vakantie, maar zeker niet het doel.
Ervaring
Een week van tevoren begon ik al gezonder te eten, om het makkelijker voor mezelf te maken. Maar de avond van tevoren kreeg ik het toch een beetje benauwd en heb ik me nog even snel volgepropt. Dat had ik misschien beter niet kunnen doen, want ik had de volgende ochtend meteen flinke honger. Voor iemand normaal al begint te kokhalzen bij het idee van een groentesapje, was de eerste juice met groeten die ik normaal in de supermarkt vermijd even doorbijten. Maar toen ik er eenmaal aan gewend was, begon ik ze zelfs lekker te vinden! Na de eerste dag merkte ik al verschil: mijn buik blaast normaal snel op, die was helemaal plat.

Ik had het vooral de eerste drie dagen zwaar: futloos, af en toe hoofdpijn en vooral ’s ochtends tot een uur of twaalf een knorrende maag. Maar hier had ik me mentaal al op voorbereid, want het leek me logisch dat mijn lichaam moest afkicken van alles wat ik normaal naar binnen werk. Na dag drie voelde ik me een ander mens. Vrolijk en veel energie. De laatste twee dagen waren dan ook easy peasy. Ik heb er zelfs nog bij gesport.

Ik vond het heerlijk dat ik vijf dagen lang niet na hoefde te denken over wat ik zou gaan eten en geen boodschappen hoefde te doen. Minder fijn was dat ik het de hele dag door koud had en vaak moest plassen. Een dagje shoppen als je aan het detoxen bent kan bijvoorbeeld niet, want je moet echt dichtbij een toilet in de buurt blijven. Eigenlijk raad ik je aan om sowieso niet teveel te doen in de dagen dat je gaat detoxen, om energie te besparen én niet in de verleiding te komen. Ik heb het één keer geprobeerd, maar toen de bittergarnituur tijdens een borrel met collega’s op tafel kwam, wist ik niet hoe snel ik naar huis moest.

Voor iemand die het liefst de hele dag door eet, viel het me al met al echt heel erg mee. Vriendinnen stonden ervan te kijken dat ik niet heb gecheat. Je leert je eigen lichaam goed kennen, dus ik zou het zeker nog een keer doen.

Meer info over de verschillende sapkuren en de prijzen vind je HIER.

@gallery(1023885)

Wie: Nouchka - sales manager
Wat: vijf dagen de JUIZ~S Till Dinner detox. Ontbijt en lunch worden door sapjes vervangen (drie sappen gedurende en nog een watertje met basilicum, komkommer of watermeloen) , ‘s avonds een lichte vegetarische maaltijd.
Waarom: ik wil na deze zomer vol met feestjes, diners, strand en borrelen tot ’s avonds laat gereset worden.
Ervaring
De eerste dag vond ik tot mijn eigen verbazing best wel makkelijk. Ik had niet zo’n hongergevoel en was blij dat ik ’s avonds iets mocht eten. Juiz~s heeft een uitgebreide website met recepten, heel handig ter inspiratie! Ik heb courgette met paprika, tomaatjes, knoflook, basilicum en wat pijnboompitjes gemaakt. De tweede en derde dag vond ik moeilijker. Ik kreeg wat lichte hoofdpijn en als ik koffie rook op werk, kon ik me bijna niet beheersen. Rond 15 uur was steeds mijn dip-moment, dat ik even enorme trek in eten kreeg. Maar… volhouden! Het scheelt dat ik de sapjes erg lekker vond.

Vanaf dag vier werd het allemaal een stuk makkelijker. Ik heb toen ook een keer gesport, maar dat was toch pittiger dan ik had verwacht. Dus dat heb ik de rest van de week even gelaten voor wat het was. Ik had eigenlijk nog een zakelijke lunch staan, maar deze heb ik verschoven omdat ik het zonde vond om de challenge niet vol te houden.

Wat ik erg fijn vond, is dat ik merkte dat mijn buik en darmen heel erg aan het werk waren. Ik voelde echt dat er ‘binnen’ gewerkt werd. Ik zag het vanaf de derde dag ook heel erg aan mijn buik: een heel stuk platter. Daar word ik heel blij van! Je ziet resultaat en dat helpt enorm om de detox te blijven volhouden.

Wat me opviel, is dat ik naast de sapjes heel veel water en thee dronk, maar toch een soort dorst bleef houden. Ook de lichte hoofdpijn bleef, zelfs na de detox nog even.

Ik had de afgelopen tijd net iets teveel van het leven genoten en dat merkte ik aan mezelf. Door de detox ben ik voor mijn gevoel weer meer in balans en terug op de gezonde tour. Nu een beetje op mijn eten blijven letten en sporten, maar… ook blijven genieten natuurlijk!

Meer info over de verschillende sapkuren en de prijzen vind je HIER.

@gallery(1023895)

Wie: Nadine - artdirector
Wat: vijf dagen de detox The Rookie bij Juice Lab. Iedere dag 7 sapjes van 500 ml en 2 shotjes van 30ml, wat een totaal aan 1375 calorieën is. Om de 2 uur een sapje, geen eten.
Waarom: ik wil mezelf uitdagen en resetten. Na een periode vol etentjes en wijntjes en biertjes ben ik toe aan een gezonde periode en zo'n sapkuur is de perfecte start daarvan. Daarnaast is een klein beetje afvallen stiekem ook wel een reden.
Ervaring
Ik heb jaren geleden al eens eerder een detox gedaan en kan me ergens vaag herinneren dat het me toen best goed is bevallen. Vandaar dat ik het aandurfde om nog een keer te gaan juicen. De week vooraf heb ik me goed voorbereid door af te bouwen met eten en alcohol volledig te mijden. Desondanks was de eerste sapdag erg wennen. Hoofdpijn, misselijk, honger en moeheid wisselden elkaar af en even vroeg ik me af waar ik aan begonnen was.

Dag twee was ook nog wennen, vooral aan mijn knorrende maag. Maar daarna ging het eigenlijk alleen maar beter. De hoofdpijn verdween na drie dagen en ik voelde me goed, energiek en vrolijk. Ik heb de hele week gewerkt en kon prima functioneren! Wel was ik in de avonden sneller moe en ben ik voor mijn doen vroeg naar bed gegaan. Over slapen gesproken... Wat sliep ik goed en vooral ook heel vast! Heerlijk.

Wat ook heerlijk was, was dat ik vijf dagen lang geen boodschappen hoefde te doen en niet hoefde te koken. Maar mijn god, wat heb ik het gemist om te eten! Het kauwen an sich, maar ook gewoon het gezellige aspect ervan. Ik kon elke keer als mijn maag knorde alleen nog maar aan een groot bord spaghetti denken. Het scheelt natuurlijk dat een juice cleanse nooit langer dan zeven dagen is, dus je weet dat het maar tijdelijk is. Die paar nadelen wegen dan ook zeker op tegen de voordelen.

Kortom, ik ben erg blij dat ik de sapkuur heb gedaan,. Al me al viel het me heel erg mee. Ik ben me heel erg bewust geworden van het feit dat je eigenlijk de hele dag door, vaak uit gewoonte, aan het snoepen en eten bent. Terwijl je helemaal geen honger hebt. En er zijn wat kilo's af, dat is mooi meegenomen. Ik ben blij dat ik het (weer) heb mogen ervaren, maar ergens vraag ik me af of ik niet te bourgondisch ben voor een sapkuur. Of er een derde keer komt, dat laat ik nu nog even in het midden!

Meer info over de verschillende sapkuren en de prijzen vind je HIER.

@gallery(1023891)

Wie: Charissa - online editor
Wat: een driedaagse detox bij DrDetoxBox. Zes sapjes (250 ml) en drie shots (60 ml) per dag. Als het echt niet meer gaat een licht verteerbaar gerecht, zoals een soep, eten.
Waarom: kijken of ik het kan, omdat ik altijd het geroepen dat een detox niks voor mij is. Daarnaast heb ik de afgelopen tijd ook aardig wat ongezonde dingen gegeten en gedronken, waardoor mijn lijf wel een grondige schoonmaak kan gebruiken.
Ervaring
Nu het achter de rug is kan ik oprecht zeggen dat het mij enorm is meegevallen. En dat terwijl ik normaal gesproken om de twee uur wel iets eet, echt een softie ben in het ‘nee’ zeggen tegen lekkernijen die op de redactie binnenkomen en mijn ochtenden steevast begin met brood en een ijskoffie.

De sapjes waren prima te doen. Waar ik normaal gesproken met een grote boog om de groene sapjes heen loop, vond ik ze nu juist heel erg lekker. Ook de dingen waar ik bang voor was (hoofdpijn, hongergevoel, cranky zijn) bleven gelukkig uit. Wel had ik het vaak erg koud en vond ik de ‘pauze’ tussen 1 en 5 uur in de middag net iets te lang. Ik heb daarom ‘s middags wel een kopje kippenbouillon genomen. Dat ik het daar tegelijkertijd iets warmer van kreeg, was natuurlijk mooi meegenomen.

Al met al vond ik het een prettige ervaring met fijne bijkomstigheden. Zo sliep ik als een roos en had ik eindelijk geen last van een opgeblazen gevoel. En dan heb ik het nog niet eens gehad over het feit dat ik 's avonds niet nog een uur door de supermarkt hoefde te struinen om te bedenken wat ik moest gaan eten. Nooit verwacht dat ik het zou zeggen, maar zo’n detox is best relaxt.

Meer info over de verschillende sapkuren en de prijzen vind je HIER.

@gallery(1023893)

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails', container: 'taboola-below-article-5f376eda7f41e', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' });