Jamie Li: ‘Ik ben moeder, maar het is niet mijn beroep’

Schrijfster en vlogger Jamie Li Fo Sjoe (31) over het leven na bevallen.

Lees ook

Haar boek veroorzaakte een dagenlange rel, maar is wel aan zijn vierde druk toe. Schrijfster en vlogger Jamie Li Fo Sjoe (31) over het leven na bevallen. En natuurlijk ook over De Rel.

Bij de aanvraag van dit interview zei je dat je weliswaar moeder bent, maar je niet zo wil profileren. Waarom niet?

“Ik ben moeder, maar het is niet mijn beroep. Ik wil het niet op mijn voorhoofd hebben staan. Ik ben en doe meer dan dat. Daar kies ik ook de samenwerkingen op uit. Als een luiermerk me vraagt, zeg ik nee. In mijn vlog komen mijn kinderen natuurlijk voorbij, want ik film mijn leven en daar zijn zij een belangrijk onderdeel van. Maar als de vlog te lang wordt en er moet iets geschrapt, dan zal ik eerder iets van de kids eruit knippen.”

Over het moederschap: in hoeverre is je leven veranderd op het gebied van je garderobe?

“Mijn stijl is niet veranderd. Die is altijd sexy en strak geweest en gebleven. Hoe ik die stijl heb ingevuld, was vlak na de bevallingen wel anders. Ik was flink aangekomen en voelde me niet prettig bij sexy en strak. Dat vond ik vervelend: ik kon niet dragen wat ik zou willen. Of nou ja, het kón wel, maar ik wilde het niet. De eerste keer dat ik weer in mijn strakke paillettenjurk kon, heb ik gehuild van blijdschap. Hij hing al twee jaar in de kast en het voelde echt goed. Ik laat nu ook vaker hakken staan. Ik kan er minder snel op bewegen en dat is wel handig als ik de kinderen naar school moet brengen. Ik kies dus vaker voor sneakers, en dat kan variëren van een Adidas-klassieker tot trendy werk van Acne Studios. Al koop ik nog maandelijks mooie items die helemaal niet praktisch blijken. Mijn suède rood- blauwe Prada’s, met goud ook nog eens, bijvoorbeeld. Ze zijn zo hoog dat erop lopen niet eens charmant is. Maar dat is niet moeder-gerelateerd, ook voor een niet-moeder zijn ze niet praktisch. Toch doe ik ze niet weg. Er komt een moment dat ze nog een keer gaan shinen.”

En qua persoonlijk verzorging?

“Ik had altijd smetvrees. Dat is iets Surinaams, het land waar mijn roots liggen: we zijn van het schoonmaken. Sinds ik kinderen heb, kon ik dat helemaal los laten. Als Kay nu een chipje op de grond laat vallen en in zijn mond stopt, doe ik er niet moeilijk over. Met Lenny, de oudste, heb ik dat nog wel geprobeerd, maar daar ben ik snel mee gestopt. Hoe vies denk je dat de zandbak is, of hoe het er op de crèche aan toe gaat? Wat betreft mijn eigen looks: ik wil juist waken voor onverzorgdheid. Ik vind dat je niet hoeft in te leveren op jezelf zodra je een kind krijgt. Ik wil er verzorgd uitzien, dat heb ik altijd gewild, ook nu ik minder tijd heb. Op zich niet erg. Wat ik heftig vind, is dat mijn lichaam is veranderd. Ik vond mijn buik altijd het mooiste van mezelf, nu is dat het lelijkste gedeelte. Ik vind het te makkelijk om te zeggen dat ik er wat moois voor terug heb gekregen. Ja, dat klopt, maar feit is wel dat-ie niet meer is wat-ie was en dat ik daar moeite mee heb.”

Het hele interview lees je in de allereerste Grazia Kids die vandaag in de winkel ligt!

Tekst: Sigrid Stamkot Fotografie: Alain de Graaf

Laatste nieuws

Zie ook

Jørney

Lief! EOTBDD’s Jørney maakt geslacht baby bekend

De ouders to be zijn ontzettend blij met het nieuws.
Kim Feenstra

Kim Feenstra deelt moeder struggles: ‘Ik heb hier verdorie zo geen zin in’

Het moederschap gaat niet altijd over rozen, zo bewijst Kim maar weer.
Famke Louise

Famke Louise geeft update over zwangerschap

Famke is al 27 weken in verwachting van haar little one.