Low-budget op reis? Zo verblijf je overal gratis

Lees, leer en bespaar!

Lees ook

Reizen was altijd al onze hobby, maar anno 2018 is het hotter dan ooit. Niet gek dus dat iedereen all year 'round aan het sparen is voor de reis van z'n leven? Jij waarschijnlijk ook. Maar met al die droomreizen raak je eigenlijk nooit uitgespaard. Dus zou het nou niet fantastisch zijn als je overal waar je komt gratis zou kunnen verblijven? Gratis accommodaties? Jazeker! Lees, leer en bespaar.

1. Couchsurfing
We hebben het natuurlijk niet over internetsurfen vanaf je bank, maar over letterlijk bij iemand op de bank slapen. Er zijn genoeg mensen die het heel gezellig vinden om reizigers uit allerlei landen over de vloer te krijgen.

CouchSurfingTrampolinnHospitalityClub

2. House sitting
In plaats van babysitten kun je tegenwoordig ook ‘huissitten’. Oftewel: je past op een huis zolang de eigenaar zelf niet aanwezig is. Voor hen heel fijn, want ze hoeven zich geen zorgen te maken over hun dierbare spullen. En jij hebt gratis en voor niets een huis. Win-win!

TrustedHouse SittersMindMy HouseHouseCarers

3. Huizenruil
Het idee stamt al uit de jaren 50, toen men zocht naar goedkope manieren om te reizen. Zoals de naam al zegt, ruilen twee partijen van huis. Er komen verder geen kosten bij kijken en je kunt met elkaar afspreken voor hoelang je wil ruilen. Huizenruil is vooral ideaal als je voor langere tijd ergens wil verblijven.

HuizenruilHomeLink

4. Punten sparen
Tegenwoordig kun je voor alles punten sparen, ook tijdens het reizen. Wellicht kun je er geen kamers mee boeken, maar vaak wel gratis ontbijt, gratis upgrades van de geboekte kamer of andere kleine extraatjes. Tip: vooral de kleine hotels doen aan dit soort acties, grote ketens doen hier vaak net wat moeilijker over.

5. Werken voor een slaapplek
Een beetje zoals back in the days toen er nog geen geld was en mensen op andere manieren betaalden voor hun verblijf. Jij werkt, dus je krijgt onderdak. Vooral in Australië is dit concept erg populair, waar veel reizigers op grote boerderijen werken. Behalve een gratis slaapplek is dit vaak ook een heel goeie manier om nieuwe (culturele) dingen te ontdekken, mensen te ontmoeten en zo een hoop voldoening uit je reis te halen. En het houdt niet op bij boerderijen, want ook babysitten, boodschappen doen of kasten in elkaar zetten zijn voorbeelden van klusjes die je zou kunnen doen in ruil voor een slaapplaats.

WWOOF (World Wide Opportunitieson OrganicFarms) – Idealist

Lees ook: Dit zijn ze: de minst bezochte landen ter wereld

Bron: CNN Travel​​, Marie Claire | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook