De oppositie: ‘Trump is een goede president’

De oppositie

Lees ook

Pauline krijgt nogal wat kritiek te verduren omdat ze het eens is met de ideeën van Trump. Toch blijft ze erbij dat hij een goede politieke leider is.

"Echt verdrietig word ik van het feit dat sommige mensen politiek niet los kunnen zien van de persoon. Ik ben inmiddels een vriendin kwijt, en mijn zus heeft aangegeven dat ik door mijn, wat zij noemt extreem-rechtse, ideeën de familieband in gevaar breng. Als je iets positiefs zegt over Trump word je door menig anti-Trumper meteen haatdragend genoemd en voor racist en nazi uitgemaakt. Ik geloof dat de meeste mensen het beste voor hebben met de wereld en de toekomst daarvan. Alleen kunnen onze visies over de weg die we moeten bewandelen om daar te komen totaal verschillen. Daar lijkt mij niets mis mee. Toch blijkt het wel oké om je haat over Trump uit te spreken, maar niet om te zeggen dat je hem steunt. Waarom respecteren en waarderen we elkaars mening niet gewoon? Ik heb er toch ook geen probleem mee dat andere mensen een ander politiek standpunt innemen?"

Gekleurde media

"Eigenlijk vind ik het best gek dat je als je het eens bent met wat Trump zegt en denkt, wordt gezien als iemand met een sterk afwijkende mening. Een nogal twijfelachtige mening zelfs. Volgens mij beseffen veel mensen niet hoe populair hij is. Niet alleen in Amerika, ook hier. In Nederland is er een Trump-fanclub, en persoonlijk ken ik allerlei mensen die achter hem staan. Hoewel er tussen zijn supporters heus wel extreem-conservatieve, racistische boeren zullen zitten, net zoals er linkse extremisten bestaan, zijn de 63 miljoen mensen die op hem hebben gestemd dat natuurlijk lang niet allemaal. Integendeel: voor zover ik weet zijn er velen hoogopgeleid en hebben ze een goede baan. Alleen houdt het gros van hen zich, net zoals ik meestal doe, toch een beetje stil om niet het risico te lopen meteen op Facebook door iedereen ontvriend te worden of allerlei andere vervelende opmerkingen naar je hoofd geslingerd te krijgen. Ook denk ik dat veel ‘normale’ aanhangers door de massamedia genegeerd worden. Sommige kranten en nieuwszenders willen liever hun eigen mening verkondigen en die luidt over het algemeen dat Trump een narcistische idioot is. Maar heb je weleens van begin tot einde naar zijn rally’s gekeken? Dus naar de bijeenkomsten die Trump houdt, waarop hij zijn visie verkondigt? Heb je op Twitter of Facebook ooit gelezen wat zijn aanhangers écht vinden? Of op Fox News gezien wat zij werkelijk denken? Niet veel mensen weten waar Trump precies voor staat. Ze zien alleen maar wat ze vlug door de meeste media wordt voorgeschoteld, zonder zich in de kwestie te verdiepen en zich uitvoerig te informeren over wat hij zegt en vindt. Wist je bijvoorbeeld dat Trump het salaris dat hij voor zijn presidentschap ontvangt, doneert? En dat hij een groot deel van zijn vermogen is verloren, terwijl andere presidenten juist rijk werden tijdens hun ambtsperiode???"

Geen racist of vrouwenhater

"Wat ik zie, is dat Amerika onder Trumps leiding sterker dan ooit is. De werkloosheid is in tijden niet zo laag geweest, hij heeft miljoenen banen gecreëerd, het land heeft het hoogste bruto nationaal product in jaren, de prijzen zijn lager en er is economische groei. Er zijn belastingverlagingen doorgevoerd, de atoomtesten bij Noord-Korea zijn van de baan, Noord- en Zuid-Korea praten weer, IS is aangepakt. Er zijn maar weinig andere politici die zoveel voor elkaar hebben gekregen als Trump in de korte tijd dat hij nu aan de macht is. Ik denk daarom dat hij serieus wordt onderschat, ook al moet ik toegeven dat het op basis van zijn woordkeuze en gedrag soms moeilijk valt te geloven dat hij weet wat hij doet en dit werkelijk allemaal voor elkaar heeft gekregen. Hoewel ik zijn recht-voor-zijnraapheid een verademing vind, net als het feit dat hij niet politiek-correct is, kan ik best vrij ver meegaan in de observatie dat hij een bully is, arrogant en narcistisch. En bovendien iemand die vrouwen heeft betaald om ze de mond te snoeren. Dat zul je mij dan ook niet horen ontkennen. Maar er zijn genoeg andere politici, of andere mensen op vergelijkbare posities, die net zo zijn. Trumps tweets zijn soms onuitstaanbaar en zijn woordgebruik is dubieus, maar toch geloof ik niet dat hij een racist of vrouwenhater is. Net zomin als dat ik geloof dat hij geestelijk gestoord is, een marionet van de Russen of een nieuwe Hitler. Natuurlijk zou ik niet voor hem zijn als ik dat allemaal zou denken. Volgens mij is hij vooral iemand die het beste met zijn land voor heeft."

Eén grote hoax

"Al die onderzoeken die tegen hem lopen over de heimelijke verstandhouding met Rusland… Als er echt iets aan de hand zou zijn, was dat na twee jaar intensief onderzoek toch allang aan het licht gekomen? Mocht het alsnog het geval zijn, dan hebben zijn aanklagers uiteraard al het recht om hem ter verantwoording te roepen en te laten veroordelen. Maar het zou mij niet verbazen als het allemaal één grote hoax is, bedoeld om van hem af te komen. Als je de reguliere media moet geloven, gaan de Democraten de congresverkiezingen in november met grote meerderheid winnen. Ik denk dat ze ongelijk krijgen. Als Trump doorgaat met het creëren van banen en de economie blijft groeien, zet ik erop in dat hij zal worden herkozen. Twee jaar geleden hadden de peilingen het ook mis, toen ze voorspelden dat Hillary Clinton van Trump zou winnen. Tegelijk ben ik niet te beroerd toe te geven dat ik het ook allemaal compleet mis kan hebben en het verkeerd interpreteer en zie. Als hij uiteindelijk wel een soort nieuwe Hitler blijkt te zijn, dan ben ik de eerste die mezelf keihard voor mijn hoofd zal slaan."

Tekst: Carlijn Simons Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook