Sex met je ex, het is wél goed

Science says!

Lees ook

Het wordt je aan alle kanten afgeraden. Je vriendinnen, bij wie je huilend bent neergestreken, verbieden het je. Zelfhulpboeken schreeuwen: ‘Doe het niet!’ En zelf denk je ook wel dat weer het bed induiken met je nieuwbakken ex niet de beste beslissing van je leven zal zijn. Hij of zij is immers niet voor niets je ex, toch? Maar, en we weten niet zo goed of dit nu goed of slecht nieuws is, recent onderzoek lijkt nu een nieuw licht op dit lastige onderwerp te schijnen.

Geen invloed

Onderzoek, gepubliceerd in het magazine van de International Academy of Sex Research, toont aan dat sex met je ex geen invloed heeft op je verwerkingsproces, om door te gaan met je leven. Sterker nog, op korte termijn zou je je er zelfs beter door voelen. Eh…

Voor het onderzoek werden twee proeven gedaan. 113 mensen werden onderzocht na het hebben van sex met een ex met wie de relatie kortgeleden was uitgegaan. Zo’n 450 personen werd gevraagd in hoeverre die sex met een ex-partner hun gemoedstoestand had beïnvloed. De onderzoekers bevroegen onder meer de dagelijkse emoties en gedachten en gevoelens over de breakup. Wat bleek? Sex met je ex heeft geen negatieve gevolgen op korte of lange termijn. Op dagen dat ze sex hadden, waren de deelnemers die dag en de volgende dag zelfs in een beter humeur.

Sterkere band

Bovendien hadden ze een sterkere band met hun ex, al is (nog) niet duidelijk of dat kwam door die sex, of dat die connectie er altijd al was. De conclusie: als het je humeur verhoogt en het verwerken van de breuk niet in de weg staat, is er niets mis mee. Oké, kunnen we in komen, maar misschien kunnen de onderzoekers ook meteen even advies geven over hoe dat dan van tevoren te weten. Niets zo vervelend als wel in bed belanden met je ex, om er vervolgens achter te komen dat je je alleen maar slechter voelt en dat die verwerking nog ver weg lijkt.

Bovendien gaan we er dan ook maar even gemakshalve vanuit dat de sex ook nog eens goed is (dat is dan weer niet onderzocht), want anders verbetert het je humeur niet bepaald. Then again maakt dat het doorgaan na een break-up wel weer gemakkelijker. Disclaimer: de redactie van Grazia kan niet aansprakelijk worden gesteld voor geleden schade, gemaakt door het in bed belanden met een ex na het lezen van dit artikel. So you know.

Tekst: Sigrid Stamkot Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook