Meesterdief Okkie doet boekje open over Van Gogh roof

Hij is goudeerlijk
Meesterdief Okkie doet boekje open over Van Gogh roof

De 'meesterdief' die zestien jaar geleden twee schilderijen stal uit het Van Gogh museum, vertelt in een interview met Telegraaf openhartig over zijn bizarre daden en het boek Meesterdief - De bizarre belevenissen van Van Gogh rover Okkie Durham.

Zwakke plek

In het interview doet Octave Durham, ook wel bekend als Okkie, een boekje open over zijn misdaden. De dief vertelt eerlijk hoe de Van Gogh roof verliep. "Ik liep een keertje langs en keek ernaar en ik zag in één keer die zwakke plek en denk 'ja dat kan'. Ik heb er nooit bij stilgestaan dat dat mensen pijn zou doen of dat het cultureel erfgoed is, ik zag het als iets dat geld opbracht."

Een makkie

Presentator Pim Sedee vraagt of de roof makkelijk was. Okkie geeft het goudeerlijke antwoord: "Het stelde niet zo heel veel voor." Wat volgens de inbreker wel veel voorstelde was de bankkraak in Den Helder. Zonder voorbereiding ging hij met twee andere jongens de poging wagen. Okkie had al eens eerder een bankkraak gepleegd en wist daarom wel welke gereedschappen hij nodig had. "Puur met bluf waren we naar binnen geslopen, want dat deden we toch al vaker, en we komen zo in die kluis terecht."

Lees ook: Van Gogh-rover blijkt vader van Melisa Schaufeli's oudste zoon

Geen angst

Angst kent Okkie niet meer. "Het enige wat spannend is, is het moment van binnenkomen en niet betrapt worden. Eenmaal binnen is alles rustig. Ik had geen angst." De meesterdief bekent dat hij een hoop foute dingen heeft gedaan, maar zegt ook nooit iemand aangeraakt of pijn te hebben gedaan.

Boek

Of Okkie spijt heeft van zijn daden, vindt hij lastig te zeggen. Het kwijtraken van zijn vriendin en zijn dochter die uit huis geplaatst werd, vond hij het ergste, maar hij heeft geleefd voor tien. Okkie laat de criminele wereld nu achter zich. Vanaf vandaag ligt zijn boek Meesterdief - De bizarre belevenissen van Van Gogh rover Okkie Durham in de winkel.

Bron: Telegraaf Beeld: ANP

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails', container: 'taboola-below-article-5f971a576bb74', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' });