Indrukwekkend verhaal Derakshan tijdens DWDD maakt veel indruk

Veel kijkers waren zeer geëmotioneerd.

Lees ook

Kijkers van het programma De Wereld Draait Door waren gisteravond diep ontroerd door het verhaal van Derakshan Beekzada.

Speciale brief

Derakshan is gevlucht uit Afghanistan en kreeg in 2004 te horen dat ze Nederland misschien uitgezet zou worden. Op dat moment zit zij is de klas bij de zieke Maartje van Winkel, die een brief stuurt naar toenmalige minister Rita Verdronk om dat te voorkomen. Maartje hoorde op haar 14e dat ze opnieuw een zeldzame vorm van kanker heeft en ze waarschijnlijk niet lang meer zal leven. Om die reden vraagt ze aan de minister of Derakshan haar plekje in mag nemen.

Lees ook: Ophef over optreden Maan tijdens DWDD

Plaats innemen

Gisteravond zat Derakshan samen met de moeder van Maartje, Judith Kroon, aan tafel. Derakshan wist niets van de brief die haar vriendin had geschreven. Het Jeugdjournaal was er wel achter gekomen en ging destijds lang bij de meiden. "Derakshan zou mijn plaats kunnen innemen als ik er niet meer ben," vertelt Maartje aan hen. “Ze zou mijn zus kunnen steunen en mijn ouders. En ik wilde altijd arts worden dus dan kan ze in mijn plaats arts worden.”

Ondertussen is Derakshan 29 en heeft ze die droom waargemaakt: ze is arts geworden. “Maartje heeft eigenlijk mijn leven voor een deel vormgegeven. Ik ben blij dat het gelukt is om haar droom waar te maken.”

Effect

Maartje overleed in 2005. “Ik ben nog bij haar geweest. De bedoeling was om afscheid te nemen, maar dat hebben we nooit gedaan. Dat heb ik ook niet gewild, zij volgens mij ook niet," vertelt Derakshan. Drie jaar later hoorde de familie dat ze in Nederland mochten blijven wonen. “Ik kan niet zeggen: hierdoor is het gebeurd. Maar het heeft effect gehad,” legt Derakshan uit. “De brief van Maartje en wat Maartje heeft gedaan, heeft effect gehad. Op z’n eigen manier.”

Op Twitter delen mensen hoe ontroerend en bijzonder ze dit verhaal vinden. De Volkskrant maakte een documentaire over de meiden die je HIER kunt bekijken. De aflevering van DWDD vind je HIER.

Bron: Lindanieuws Beeld: iStock, Twitter

Laatste nieuws

Zie ook