Dit moet je niet doen als je begint aan een nieuw dieet

Op deze manier creëer jij komend jaar de killerbody.

Lees ook

Op het lijstje van goede voornemens staat zoals elk jaar weer: een killerbody. Hoewel je dit elk jaar opnieuw zegt, ben je er dit keer heel zeker van. Sporten en een streng dieet zouden hiervoor moeten zorgen. Toch zijn er een aantal valkuilen waar men regelmatig intrapt als het gaat om afvallen door middel van een dieet. Niet doen!

Niet doen

De volgende dingen moet je dan ook nooit doen als je aan een dieet begint:

1. Het schrappen van voedingsgroepen
Helemaal geen koolhydraten meer eten? Alle vetten vermijden? Of zuivel volledig van het lijstje halen? Absoluut geen goed plan! Variatie is van groot belang als het gaat om gezond eten en zodra je een bepaalde voedselgroep volledig schrapt, is de kans groot dat je een tekort creëert. Daarnaast werkt het vaak ook averechts, aangezien het in veel gevallen ook vreetbuien veroorzaakt.

2. Te grote veranderingen
In een keer alles geven en je dagelijkse routine volledig omgooien. Natuurlijk is het ambitieus, maar niet altijd de beste optie. Wanneer je je volledige sport-, slaap- en eetpatroon veranderd, is de kans groot dat je het ook minder lang volhoudt. Pas beetje bij beetje je levensstijl aan en neem de tijd om hieraan te wennen.

Lees ook: Hele dag gezeten? Zó blijf je toch fit

3. Honger negeren
Veel mensen denken dat het hebben van honger een goed teken is… Nou, think again! Natuurlijk moet je niet te veel eten, maar zeker ook niet te weinig. In het geval dat je honger hebt, is de kans namelijk groot dat je eerder kiest voor een ongezonde snack dan een gezond tussendoortje. De gouden tip om dit te voorkomen? Probeer bewuster te eten. Op deze manier krijgen je hersenen op tijd het signaal dat je vol zit. Let daarnaast goed op wat je naar binnen werkt en ga voor gezonde vetten, vezelrijke producten en voldoende eiwitten.

4. Te veel sporten
Sporten is essentieel voor een gezonde levensstijl, maar let er wel op dat je niet doorslaat. Te veel sporten is namelijk ongezond. Kies daarnaast ook voor een sport die bij je past, zodat je het langer volhoudt en je uiteindelijk dus meer bereikt.

5. Detoxen
Het klinkt als de uitkomst na de feestdagen: detoxen. Toch is niets minder waar. Zo is ons lichaam zelf in staat om schadelijke stoffen te verwijderen en het lichaam als het ware te 'reinigen'. Daarnaast bevatten veel detoxmiddelen stoffen die de maag irriteren of invloed hebben op medicatie (zoals de anticonceptiepil).

Bron: HLN, Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook