De oppositie: ‘Feestdagen zijn leuker voor singles’

De oppositie

Alle singles depressief tijdens kerst? Volgens pr-manager Saya Seesing (34) is het feit dat ze geen relatie heeft juist tijdens de feestdagen ideaal.

Vooroordelen

"Eenzaam de feestdagen ben ik nog nooit geweest. En zielig dus ook niet. Ik heb sowieso een hekel aan het vooroordeel dat je als single zielig zou zijn. Net als aan al dat bijkomende gepush door opmerkingen als: ‘Voor jou wordt het toch ook echt weleens tijd dat…’ Helemaal rond de kerstdagen wordt deze of de: ‘Goh je bent nog steeds alleen’-variant altijd weer even op tafel gegooid. Het lijkt af en toe wel alsof mijn omgeving, en dan doel ik vooral op de mensen die me niet goed kennen, meer moeite hebben met het feit dat ik inmiddels een aantal jaar single ben dan ikzelf. Van reacties als: ‘Wil je dan geen kinderen?’ tot ‘Moet je niet eens nadenken over het invriezen van je eitjes?’ Bizar. Iets waar ik helemaal niet mee bezig ben, maar wat bijna een issue wordt doordat er steeds maar weer naar wordt gevraagd."

Mini-vakantie

"Voor veel mensen zijn de feestdagen gevuld met verplichtingen. Je moet van alles: van vijfgangendiners naar binnen werken tot er tiptop uitzien. Voor mij is het juist het tegenovergestelde. Kerst voelt als een minivakantie. Ik vertrek voor drie dagen naar mijn ouders en draag niets anders dan mijn favo joggingbroek. Lekker wijntjes drinken en gourmetten. Heerlijk! De rest van het jaar ben ik namelijk alleen maar met werk bezig en als PR-manager betekent dat 24/7 supersociaal zijn. Als je onder de mensen bent, moét je gezellig doen. Daarbij gaat het veel om je uiterlijk. Wekelijks ben ik op events en feestjes die ik zelf organiseer of waar ik moet zijn om PR voor mijn eigen bedrijf te doen. Dat hoort bij mijn werk. Ik ben alleen niet zo’n type dat op een feestje gaat staan te ‘kijk mij-en’. Ik laat liever mijn werk voor zich spreken. Toch ga ik dan maar weer in mijn jurkje, op mijn hakken. Ik vind het heerlijk dat ik bij mijn ouders thuis even kan resetten. Helemaal na alle decemberdrukte."

Obsessie voor de ware

"Dat uit onderzoek blijkt dat vooral singles eenzaam zijn met Kerst, is voor mij absoluut niet herkenbaar. Of je als vrijgezel een hekel hebt aan Kerstmis, hangt volgens mij ook helemaal van je persoonlijkheid af, en hoe groot je behoefte aan een relatie is. Ik voel die behoefte niet, ik ben in mijn eentje ook happy. Zelfs als ik tijdens het vaste after-kerstetentje met mijn vriendengroep tussen alleen maar stelletjes zit, voel ik me geen moment het vijfde wiel. Sommige vrijgezelle vrouwen zijn op een bepaald punt alleen maar bezig met daten en het zoeken naar de ware. Ik zie het om me heen vaak genoeg gebeuren. Het wordt een obsessie, maar of dat nou helpt… Je wordt er in ieder geval niet vrolijker door. Ik vergeet juist vaak om er werk van te maken. Dan heb ik een date gehad en denk ik na twee weken pas weer aan hem. Dan was hij ‘het’ waarschijnlijk ook gewoon niet. Al kun je dat na één date misschien nog niet zeggen."

"Wat ik wel weet, is dat mijn focus meer op mijn werk ligt. Ik heb mezelf vijf jaar gegeven om van mijn eigen PR-bureau een groot succes te maken. Dus dat gaat boven alles. Daarbij heb ik ook simpelweg geen man nodig om gelukkig te zijn. Dus ook niet met de feestdagen. Misschien ben ik wel zo lang vrijgezel omdat ik altijd alles zelf heb willen doen. Ik zie veel vrouwen die wel een relatie hebben, afhankelijk worden van hun man. Dan worden ze lui, en dat vind ik zonde. Singles worden wat dat betreft vaak onderschat. Zo ben ik prima in staat om van alles zelf te regelen en te doen; van klussen tot het aansluiten van het internet. Terwijl sommige vrouwen zich in een relatie ontpoppen tot een soort afhankelijke poppetjes en hun man al dat werk laten doen. Dát is pas zielig."

Niet voor altijd alleen

"Natuurlijk besef ik ook dat ik ouder word. Voor altijd alleen zitten met kerst is echt niet mijn doel. Maar ik ben gewoon niet zo snel verliefd. Zolang dat niet gebeurt, ben ik helemaal oké met deze situatie. Natuurlijk mis ik het weleens om een relatie te hebben. Iemand die met een glas wijn thuis op je zit te wachten en waar je je verhaal aan kwijt kunt. Die de dingen die voor jou belangrijk zijn even belangrijk vindt. Die deel ik nu met mijn ouders en beste vrienden, maar dat is toch niet hetzelfde. Als mijn bedrijf over een paar jaar een doorslaand succes is, heeft het toch iets minder betekenis als ik het niet echt kan delen. En op vakantie gaan, zou ik dan vast ook wat vaker doen. Nu ga ik vaak pas als een vriendin me meevraagt."

Drie uur tafelen

"Mocht ik ‘hem’ uiteindelijk tegenkomen, dan verwacht ik trouwens niet dat mijn kersttraditie heel veel verandert. Ik zal altijd minimaal één dag alleen met mijn ouders en broer kerst vieren. Om de traditie in ere te houden en om het simpele feit dat ik dan tenminste niet hoef uit te leggen waarom we al na dertig minuten klaar kunnen zijn met gourmetten. Ik denk dat ik me heel ongemakkelijk zou voelen als daar iemand bij zit die dat helemaal niet begrijpt. Dat hij denkt: hoezo zitten jullie niet drie uur lang te tafelen? Nou, dat hebben we nog nooit gedaan, dus dat gaat ’m nu ook niet meer worden. Ik denk dat die toekomstige man gewoon één dag niet mee mag. Die andere dag zie ik dan wel. Ligt ook aan hoe leuk mijn schoonfamilie zal zijn. Nóg zo’n voordeel van single zijn met kerst trouwens. Van gedoe met schoonfamilie heb ik geen last. Ik heb daar namelijk nog altijd een bepaalde angst voor, te wijten aan die ene kerst zo rond mijn twintigste. De familie van mijn toenmalige vriend schotelde me konijn voor. Er werd zó raar over gedaan toen ik zei dat ik het niet wilde eten, dat ik voor het diner al naar huis ben vertrokken. Niet veel later was het uit."

Tekst: Kim Buitenhuis Beeld: iStock

Laatste nieuws