Grote ophef rondom de serie ‘You’

Hulporganisaties zijn niet blij

Lees ook

Waarschijnlijk was je binnen no-time door alle afleveringen van You heen. Op de spannende serie zat iedereen al een tijdje te wachten, maar hulporganisaties zijn alles behalve blij dat-ie nu op Netflix staat.

Verkeerd beeld

In de serie zie je hoe Joe geobsedeerd is met Beck. Om te zorgen dat zij 'veilig' is, leest hij haar berichtjes, volgt hij haar en slaat hij behoorlijk door in het stalken. Toch geeft de serie je niet het gevoel dat Joe fout zit en komt juist Beck over als een zorgeloos en onvoorzichtig meisje. Dat het stalkgedrag wordt geromantiseerd is volgens hulporganisaties niet de bedoeling.

Lees ook: Alles wat je moet weten over het tweede seizoen van Netflix-serie You

Zorgwekkend

Teun Haans, manager van hulporganisatie Sterk Huis, zegt het volgende over de serie: "Dat deze serie een 'positiever' beeld geeft van stalking kan zorgwekkend zijn. Een populaire serie draagt veel bij aan de beeldvorming van een onderwerp." In 2017 registreerde de politie in Nederland al 2840 gevallen van stalking, maar die cijfers zijn in realiteit nog hoger.

Teun denkt dat door series als deze nog minder mensen aangifte gaan doen. "Slachtoffers vinden het al spannend om aangifte te doen, omdat stalking niet altijd erkend wordt. Een tv-serie als You kan mogelijk die drempel nog hoger leggen."

Bron: RTL Boulevard Beeld: You

Laatste nieuws

Zie ook