Real life: ‘Ik geniet van yoga, maar ook van een wijntje met een lijntje’

Van het ene uiterste in het andere.

Lees ook

Accountmanager Sanna* (30) leeft door de week als een monnik. Ze eet bewust en doet aan yoga, meditatie en kickboksen. Maar in het weekend gaan alle remmen los en is het feest. Mét drank en drugs.

Van het ene uiterste in het andere

"In mijn vriendinnengroep vinden we het allemaal belangrijk om er goed uit te zien en gezond te leven. Ik maak groene smoothies en chiapudding voor het ontbijt, ik eet vega met veel groenten, noten en zaden en ik ga drie keer per week kickboksen en bootcampen. Ik ga op tijd naar bed, rond elf uur, en mediteer meestal nog even voor het slapengaan met mijn meditatie-app. En elke ochtend begin ik de dag met een serie yogaoefeningen. Op mijn werk drink ik liters kruidenthee en water. Het is rust, reinheid en regelmaat wat de klok slaat. Maar op donderdag begint mijn weekend. En dan doe ik drie dagen alles wat ik doordeweeks niet van mijzelf mag. Vooral in de zomer, als het festivalseizoen in volle gang is, rol ik van het ene uiterste in het andere. Ik drink cocktails, bier en wijn, ik snuif wat lijntjes coke of keta, ik slik een pilletje en ik gebruik MDMA of GHB. Een gezonde lifestyle en het gebruik van drank en partydrugs hoeven elkaar helemaal niet uit te sluiten, vind ik.”

Healthonisme

“Mijn vriendengroep bestaat uit gezondheidsfreaks met een hedonistische inslag: healthonisten. Ik zou niet vrolijk worden van alleen maar gezond leven en sporten, maar ook niet van alleen feesten. Ik geniet evenveel van sporten, yoga en gezond eten als van een lijntje en een wijntje. De endorfineroes van een intensieve work-out is te vergelijken met de high van een snuif. Samen met je vrienden drinken en drugs gebruiken schept ook een band. Stiekem het pakje doorgeven, op elkaar wachten in de wc, de gedeelde euforie – het geeft een kick. Ik ken ook wel mensen die drinken en drugs nemen om te ontsnap- pen aan hun heftige baan, maar ik zie het vooral als een leuke toevoeging aan mijn leven. Het is voor mij echt een sociale bezigheid. Ik heb een keer meegedaan met Dry January. Ik sliep beter, had meer energie en viel een paar kilo af, maar toch was ik blij toen de maand voorbij was. Het leek eindeloos te duren. Uitgaan op spa rood is toch anders. De leukste dingen gebeuren pas na vijf bier en een lijntje of een pilletje. Natuurlijk weet ik dat het nogal tegenstrijdig is: flirten met veganisme, omdat het zo gezond is, maar mijzelf wel twee dagen per week volstoppen met chemische troep. In GHB zit gootsteen- ontstopper en ketamine en dat laatste wordt gebruikt om dieren te verdoven. Ik besef wel dat mijn lijf daar niet om vraagt. Maar, hou ik mijzelf voor, het zou pas écht ongezond zijn als ik helemaal niet zou sporten en mijn eten bij de snackbar zou halen.”

High sporten

"Soms zorgt mijn levensstijl voor extreme situaties. Zo trainde ik samen met mijn broer voor de Dam tot Damloop. Om de week haalde hij mij op zondagochtend om elf uur op om twee rondjes in het park te rennen. Het is weleens gebeurd dat ik dan na een festival was gaan afteren en, door een mix van keta, pillen en GHB, nog niet geslapen had toen hij mij kwam ophalen. Ik kan heel streng zijn voor mijzelf, afspraak is afspraak, dus ging ik die ochtend rennen. Maar het spookte wel door mijn hoofd dat ik aan een hartaanval zou kunnen bezwijken. Ook heb ik na een nacht snuiven en veel drinken een keer een yogacursus gedaan. Tijdens de Downward Facing Dog begon mijn neus te lopen. Ik was als de dood dat ik een bloedneus had, maar gelukkig viel het mee. Op zulke momenten neem ik me voor nooit meer zoiets stoms te doen. Tot het volgende feestje zich aandient en iemand met een pakje coke, keta of een pilletje aan komt zetten. Ik kan geen ‘nee’ zeggen, het is gewoon te gezellig. En spijt heb ik eigenlijk zelden. De keer dat ik, nog high van de MDMA, samen met vriendinnen de Colour Run rende was juist fantastisch. We werden overgoten met kleurenpoeder en mensen stonden te juichen langs de kant. Het had iets magisch en ik had het niet willen missen.”

Op jacht naar kicks

“De laatste tijd interesseer ik mij steeds meer voor spiritualiteit. De stand van de maan, de kracht van stenen, yoga en meditatie. Ik heb ook al een keer ayahuasca (een hallucinogene drank, red.) gedaan, een bijzondere ervaring. De spirituele mensen die ik ontmoet, vertel ik niet over mijn levensstijl. Ik vermoed dat ze het zouden veroordelen. Voor mij is een lesje hathayoga, mediteren of een uurtje rammen tegen een bokszak de ideale manier om de dinsdagdip te overleven. Ik zweet alle afvalstoffen van het weekend er even flink uit en breng mijn serotoninelevel weer op peil. Op donderdag voel ik me dan weer helemaal top en op vrijdag begint alles dan weer van voren af aan. Soms word ik ook wel moe van het onrustige leven dat ik leid. Ik ben altijd op jacht naar kicks, naar nieuwe ervaringen en avonturen. Gewoon thuis zitten in het weekend, met een pot thee en een tijdschrift of Netflix, vind ik al snel saai. Ik weet dat ik mij veel beter zou voelen en meer energie zou hebben als ik niet ieder weekend zou snuiven, slikken en drinken. Maar voorlopig vind ik het nog te leuk om er helemaal mee te stoppen.”

* Sanna is niet haar echte naam.

Tekst: Sara Luijters Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook