Wake up call: ‘Ik had mijn vriend niet moeten vertrouwen met mijn geld’

"Hij had al ons geld erdoorheen gejaagd"

Lees ook

"Tom en ik waren vijf maanden samen en het ging super tussen ons. Maar dat gehannes met geld altijd! Na de eerste romantische tijd van trakteren over en weer spraken we af samsam te doen. Gevolg was dat we steeds zaten te rekenen. Dus ik stelde het voor, die bankrekening van ons samen. Al woonden we nog niet samen, dit leek me een uitstekend plan. We kregen allebei een pas en daar konden we voortaan mee pinnen bij etentjes of andere uitjes. En we zouden gaan sparen voor vakanties. Dat was Toms idee. ‘Ik heb de neiging om al mijn geld op te maken’, bekende hij eerlijk. ‘Maar als we samen sparen, dan staat het veilig.’ Prima."

Eigen buffertje

"Afspraak was dat we elke maand allebei 500 euro zouden storten. De helft was om leuke dingen van te doen, de andere helft zou naar een gekoppelde spaarrekening gaan. Tom regelde de hele boel. Ik vond het niet alleen handig, het gaf mij ook de bevestiging dat het écht was tussen ons. Een stap verder naar commitment. Natuurlijk had ik de inloggegevens van onze rekening. En de eerste tijd keek ik nog geregeld. Vooral omdat ik het zo leuk vond om onze namen samen te zien staan. Maar al snel liet ik het zitten. Ik bezit een buffertje vanwege een erfenis en heb sowieso geen gat in mijn hand. Dus ik kom altijd wel uit en sta nooit rood. Van Tom wist ik wel dat hij losser was. Hij had een bomvolle kledingkast, veel dure sneakers en wilde altijd de nieuwste elektronica en gadgets. Maar dat moest hij zelf weten. Hij is de baas over zijn eigen geld en kennelijk kon hij het betalen."

Niet pinnen

"Al snel gebruikte ik mijn pinpas van onze gezamenlijke rekening nooit meer. Als we samen op stap gingen, was het altijd Tom die betaalde. Ik vond het fijn om dat aan hem over te laten. Soms vroeg ik hem of we nog een beetje uitkwamen met ons geld. ‘Ja hoor!’ bevestigde hij dan. Ik had zelf ook wel in de gaten dat we die 500 euro in de maand zelden opmaakten. Lekker, extra vakantiegeld! Nooit heb ik iets vermoed. Ik was er alleen maar van overtuigd dat we steeds meer naar elkaar toe groeiden. Tot ik op een dag nieuwe laarzen ging kopen. Ik had mijn absolute droomlaarzen gevonden, maar ontdekte dat ik mijn eigen pinpas niet bij me had. Ik baalde, had geen zin om heen en weer naar huis te gaan, en zag de pas van Tom en mij in mijn portemonnee. Dat bedrag kon ik best even daarmee voorschieten. Maar helaas, ik kon het bedrag van 200 euro niet pinnen."

Grote uitgaven

"Thuis bleef het door mijn hoofd spoken. Toch gek dat ik niet had kunnen pinnen. Zou Tom het geld dat er maandelijks overbleef overmaken naar onze spaarrekening? Dan was ik benieuwd wat daar nu op stond. Na een half jaartje sparen samen moest het zeker 3000 euro zijn. Ik opende mijn laptop en logde in. Op onze lopende rekening stond 189 euro. Nét niet genoeg voor die laarzen dus. Maar op de spaarrekening stond niets. Helemaal nada! Ik knipperde met mijn ogen, kon het niet geloven. Ik belde zelfs de bank. Was er soms een storing? Nee, dus ik bestudeerde alle overschrijvingen. En zag dingen die ik niet herkende. Grote opnames. Betalingen die ik niet kon thuisbrengen. Met mijn agenda erbij ontdekte ik dat Tom en ik helemaal niet samen waren geweest op die momenten. Kennelijk betaalde hij ook met onze pas als hij met zijn vrienden ging stappen. Ik zag zelfs dat hij zijn laatste smartphone van onze rekening had betaald."

Kat op het spek

"Hysterisch ben ik naar zijn huis gereden. Tom begon meteen te huilen. Hij ontkende niets. Ja, hij had al ons geld erdoorheen gejaagd. Het speet hem ontzettend. Maar hij vond dat het ook míjn schuld was. Ik wist dat hij niet goed was met geld, dat had hij toch gezegd? Dus nooit controleren was gewoon de kat op het spek binden. Nou ja, zeg. Ik ontplofte! Vele ruzies later besef ik dat ik inderdaad stom ben geweest. Veel te goed van vertrouwen. Wie geeft haar vriend nou al na vijf maanden zo veel geld in beheer zonder dat ooit te checken? Tom bleek een klein kind wat geld betreft. Hij kan er niet mee omgaan en heeft overal schulden. Hij krijgt er nu hulp voor. Ergens vind ik het zielig voor hem, maar ik ben ook woedend. Woedend, omdat mijn geld weg is en ik ernaar kan fluiten. Maar meer nog omdat hij onze leuke relatie de nek om heeft gedraaid. Want hem ooit nog serieus nemen, op welk vlak dan ook, dat gaat niet meer."

Tekst: Lydia van der Weide Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook