Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

De oppositie: 'Er is niks mis met luisteren naar R. Kelly'

"Zijn muziek heeft voor mij een heel grote waarde"

De oppositie: 'Er is niks mis met luisteren naar R. Kelly'

Nu R. Kelly beschuldigd wordt van seksueel misbruik, willen veel mensen niet meer naar zijn muziek luisteren. Cheryl (36) wel: "Het is jeugdsentiment."

#MuteRKelly

Onlangs werd bekend dat er een strafrechtelijk onderzoek naar R. Kelly wordt gestart, naar aanleiding van de documentaire Surviving R. Kelly. Hierin was te zien dat meerdere vrouwen hem van geweld en seksueel misbruik beschuldigen. Ook zou hij zich hebben vergrepen aan minderjarige meisjes. Op social media werd de campagne #MuteRKelly in het leven opgeroepen. Toch zijn er fans die nog net zo graag naar zijn muziek luisteren. Cheryl (36) uit Amsterdam draait al R. Kelly sinds ze een jaar of negen was. "Ik heb drie oudere zussen en een oudere broer. Zij kochten het eerste album dat hij uitbracht met de groep Public Announcement en ik luisterde automatisch met ze mee. Het was iets wat we nog nooit eerder hadden gehoord; het zingen en de hiphop op een Motown-achtige beat waren echt heel dope."

'Oudere' man

Cheryls zussen en broer namen R. Kelly’s clips op videoband op en het hele gezin zong en danste mee in de huiskamer. Op weg naar school luisterde Cheryl op haar walkman naar cassettebandjes met zijn muziek. Toen R. Kelly in 1994 met de toen vijftienjarige zangeres Aaliyah trouwde, ging dat grotendeels langs Cheryl heen. "Dat was in de tijd voor social media, dus je kreeg echt niet al het nieuws mee. Het was nog een ver-van-mijn-bed-show. Op die leeftijd stond ik er helemaal niet bij stil dat R. Kelly een ‘oudere’ man was. Voor mij was hij gewoon een bekende artiest." Cheryl kocht alle cd’s die R. Kelly uitbracht en bezocht een van zijn concerten in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Op de vraag wat haar lievelingsalbum is, moet Cheryl even nadenken. "Ik denk 12 Play. Maar het is moeilijk, hij heeft zo veel goede dingen gemaakt. Zijn eerste zes cd’s zijn echt epic. Ik kan álle nummers meezingen. Ook zijn operaserie Trapped in the Closet is legendarisch. Hij is echt geniaal." R. Kelly verkocht wereldwijd zo’n 75 miljoen albums en singles.

Meisje van veertien

Cheryl vond het moeilijk om te beoordelen of de geruchten over seksueel misbruik die de ronde deden, gegrond waren. In 2008 kwam R. Kelly in het nieuws nadat hij was aangeklaagd wegens het plegen van seksuele handelingen met een meisje van veertien. Op een video zou te zien zijn dat hij op het meisje urineerde. De zanger ontkende zelf dat hij de man in beeld was. Uiteindelijk werd hij door de rechter vrijgesproken. Wat Cheryl betreft was de kous daarmee af. "Pas later, toen er zo veel vrouwen met verhalen kwamen, begon ik te twijfelen." Inmiddels is ze er wel van overtuigd dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten; de getuigenissen stapelden zich op. De verhalen van de vrouwen in Surviving R. Kelly hebben ook indruk gemaakt op Cheryl. De zanger zou in zijn huizen een ‘sekte’ van vrouwen hebben die gehoorzaam aan hem moest zijn. Toch heeft Cheryl de documentaire niet zelf gezien en is ze dat ook niet van plan. "Ik denk dat ik nu alles wel weet. Op verschillende manieren, via elke outlet, elk blog en elk Instagramaccount heb ik er uitgebreid over gehoord en gelezen. Hij had al veel eerder bestraft moeten worden en ik hoop op gerechtigheid voor de meisjes en vrouwen die slachtoffer zijn geworden van zijn daden."

Radiostations in de VS hebben besloten R. Kelly niet meer te draaien en fans van over de hele wereld laten met de hashtag #MuteRKelly op social media weten dat ze niet meer naar zijn muziek willen luisteren. Cheryl denkt er anders over: "Zijn muziek heeft voor mij een heel grote waarde. Het is jeugdsentiment, ik heb er fijne herinneringen aan. Als ik naar zijn muziek luister, denk ik aan ons gezin en hoe wij er plezier aan hebben beleefd." Ook bij de nummers waarin R. Kelly over sex zingt, denkt Cheryl niet aan het seksueel misbruik. "Die connectie maak ik niet. Ik zou het ook heel jammer vinden als de leuke herinneringen aan zijn muziek daardoor negatief beïnvloed raken."

Hypocrisie

Er is een boycot, een documentaire, en nu zijn er ook nog Australische politici die hem willen verbieden het land in te komen voor een aangekondigde reeks concerten. R. Kelly krijgt veel meer over zich heen dan witte mannen die recent van seksueel misbruik zijn beschuldigd, meent Cheryl. "Ik stoor me aan de manier waarop zwarte mannen in de media worden neergezet. Ook witte mannen worden veroordeeld voor hun daden, maar een stuk minder hard. Op het moment dat het om een zwarte man gaat, wordt hij meteen helemaal uitgekotst. Dat vind ik hypocriet." Als voorbeeld geeft Cheryl de beschuldigingen van seksueel misbruik rond de acteur Kevin Spacey en filmproducent Harvey Weinstein. "Daar hoor je bijna niemand meer over." Enerzijds vindt ze de harde aanpak van R. Kelly wel terecht, de beschuldigingen zijn immers ook heel ernstig, maar er wordt volgens haar wel met twee maten gemeten. Cheryl vindt het lastig te bepalen waar de grens ligt: wanneer zou ze écht niet meer naar R. Kelly kunnen luisteren? Hoe zwaar moeten beschuldigingen zijn voordat ze helemaal geen plezier meer kan beleven aan zijn muziek? "Neem Michael Jackson", zegt Cheryl. "Hij werd beschuldigd van pedofilie, al is hij nooit veroordeeld. Aan zijn muziek heb ik ook veel goede herinneringen. Zijn er ook mensen die daar niet meer naar willen luisteren? Wat is té erg?"

Stoppen met actief supporten

In het geval van R. Kelly heeft Cheryl besloten dat ze wel stopt met het ‘actief supporten’ van de zanger. "Naar een concert zal ik niet meer gaan en ik zal ook geen nieuwe cd kopen. Maar ik blijf wel genieten van de muziek die hij al heeft gemaakt, vooral uit nostalgie. In mijn vriendenkring zijn er ook vrouwen die nog steeds vooraan zouden willen staan als hij weer een concert geeft in Nederland. Dat zou ik zelf dus niet meer doen, maar ik kan dat niet voor een ander bepalen. Ik wil ook niet dat iemand voor mij bepaalt dat ik niet meer mag genieten van de muziek die hij in het verleden heeft gemaakt. Het is dan misschien een waardeloos mens, maar wel een muzikale legende."

Tekst: Anna Krijger Beeld: iStock