Drie jaar geleden had ze nog geen cent te makken, maar nu woont Marsja van Kilsdonk (42) in een villa op Ibiza. Uit ervaring weet ze: je kunt maar beter wél geld hebben.
Aan de grond zitten
“Ik vind het maar raar. Mensen zeggen dat geld niet gelukkig maakt, terwijl ze, nu ik het heb, allemaal mijn vriendje willen zijn en ook jaloers worden. Ze zeggen ‘O, geef mij maar wat als je toch genoeg hebt’, of vragen een exorbitant hoog salaris bij hun sollicitatiegesprek. Hoe zit dat dan, vraag ik me af, als je tegelijkertijd van de daken schreeuwt dat geld niet belangrijk voor je is. Ik heb meegemaakt hoe het is om aan de grond te zitten. Toen ik drie jaar geleden zwanger was en wist dat ik het alleen moest gaan doen, spookten er alleen maar zorgen door mijn hoofd. Hoe ga ik mijn hypotheek betalen? Kan ik wel luiers kopen? Nu woon ik in een prachtig huis aan zee in plaats van in een appartementje in Brabant. We eten lekkere biologische groenten in plaats van ongezonde, goedkope troep. Ik kan mijn zoontje naar elk ongesubsidieerd kinderdagverblijf sturen en mezelf elke zondag op een massage aan huis trakteren.
De centen die ik nu heb, zorgen ervoor dat ik kan wonen waar ik wil, met vakantie kan wanneer ik wil, en alles kan doen wat ik leuk vind. Ik hoef niet per se te werken voor het geld, maar alleen omdat ik er plezier in heb. En ja, daar word ik gelukkig van, van een leven dat ik kan inrichten met dingen die mij blij maken.”
Overleven
“Waarom zijn rijke mensen rijk en arme mensen arm? Het is een vraag waarin ik me ben gaan verdiepen toen ik zelf in de bijstand zat. Mijn conclusie: wie geen geld heeft, gelooft ook dat-ie het niet verdient. Misschien heb je dat van huis uit meegekregen. Als je ouders in de bijstand zaten, is het wellicht makkelijker om ook bijstand aan te vragen dan om een goedbetaalde baan te zoeken. Maar volgens mij is een van de redenen vrijwel zeker dat bepaalde mensen het zichzelf niet waard vinden om er financieel rooskleurig bij te zitten. Dat zijn ook degenen die het hardst roepen dat geld niet belangrijk is en niet gelukkig maakt – mensen met een vette bankrekening heb ik dat althans nog nooit horen zeggen. Ik ben van mening dat ze dit doen om hun eigen situatie te vergoelijken.
Immers, als je jezelf ervan hebt overtuigd dat geld er niet toe doet, dan rechtvaardig je meteen je eigen armoede – je praat het goed. Terwijl geldgebrek echt niet leuk is, geloof mij. Het geeft een hoofd vol zorgen en problemen, evenals een gevoel van machteloosheid en, letterlijk, waardeloosheid. Persoonlijk zweette ik peentjes toen ik drie maanden achterliep met de hypotheek en er een verkoopbord van de bank in de tuin kwam. Bovendien raak je voor je het weet in een neerwaartse spiraal. Je gaat lenen om te kunnen betalen wat je moet betalen, wat tot een nog groter gat leidt, omdat je rente op rente voor je kiezen krijgt. Net als aanmaningen, deurwaardersrekeningen en boetes. In een leven zonder geld is er geen ruimte om te genieten. Het is puur en alleen overleven.”
Schaamte en schande
“Geld geeft vrijheid, ik denk dat het daarop neerkomt. De vrijheid om je eigen keuzes te maken, om zelfstandig te zijn en onafhankelijk van alles en iedereen je leven te leiden. Niemand kan me meer wat maken nu ik het financieel goed heb. En ja, uiteraard is het ook prettig om mooie spullen te kunnen shoppen en leuke dingen te kunnen doen. In een heerlijk zacht, groot bed in een vijfsterrenhotel slapen, is echt bijzonder fijn, kan ik je vertellen. Maar behalve dat je het aan droomauto’s en designerkleding kunt besteden, helpt geld net zo goed om de wereld een beetje beter maken. Er zijn genoeg mooie initiatieven waar je een financiële bijdrage aan kunt leveren. Toch, begrijp me niet verkeerd, wil ik hiermee niet zeggen dat met geld alles te koop is. Als ik morgen ziek word, krijg ik mijn gezondheid er natuurlijk niet mee terug. Wél biedt het me de mogelijkheid om naar de beste specialisten en ziekenhuizen te gaan om de beste zorg te krijgen. Of het uit te geven aan behandelmethodes die door de verzekering niet worden gedekt.
Maar toen mijn beste vriendin door een ongelukkige val opeens geen kerst bij mij kon komen vieren, waarnaar ik zo had uitgekeken, was dat gewoon keihard balen, met treurige kerstdagen als gevolg. Als morgen iemand van wie ik houd, doodgaat, of als mijn kind ziek wordt, neemt een positief banksaldo met geen mogelijkheid de pijn weg die ik daardoor voel. Alleen is huilen in een villa met zwembad net een beetje anders dan huilen in een appartementje met hypotheekachterstand. Bovendien weet ik dan dat mijn tranen echt uit verdriet voortkomen, en niet uit financiële problemen. Dus ja, ik ben liever ongelukkig met geld dan ongelukkig zonder geld.
Meer geld, meer geluk
Er is ook onderzoek naar gedaan: het blijkt dat een jaarinkomen van zo’n 70.000 euro bijdraagt aan meer geluk. Van nóg meer geld word je niet per se gelukkiger. Wat overigens niet wil zeggen dat iedereen met centen zonder uitzondering gelukkig is. Rijk of arm, er is altijd wel iets om je zorgen over te maken. Als je focust op wat er niet is in plaats van wel, is ongeluk gegarandeerd. Dankbaar zijn voor wat je hebt, is in elke situatie belangrijk. Maar er rust een raar taboe op geld, er is ook sprake van schaamte bij mensen die het niet hebben. In elk geval beland ik standaard met mensen in een discussie als ik mijn mening erover verkondig. Ze blijven de stelling dat geld niet gelukkig maakt hard verdedigen en voelen zich aangevallen als ik het tegenovergestelde beweer. Terwijl het eigenlijk simpel is, toch? Als geen geld ongelukkig kan maken, maakt geld dus gelukkig.”
Tekst: Carlijn Simons Beeld: iStock