doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_below_menu_allpages');

De oppositie: 'Liefde vind je wél op Tinder'

"Met een beetje gezond verstand en realiteitsbesef al snel weet wat voor vlees je in de kuip hebt."
doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-6175e280c0018 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6175e280c0018 img{#fig-6175e280c0018 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-6175e280c0018 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6175e280c0018 img{#fig-6175e280c0018 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-6175e280c0018 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6175e280c0018 img{#fig-6175e280c0018 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-6175e280c0018 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6175e280c0018 img{#fig-6175e280c0018 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}De oppositie: 'Liefde vind je wél op Tinder'

Tinder een vergaarbak van vreemdgangers, sexmaniakken en losers die anders niet aan de vrouw komen? Niet volgens Josca Buitenhuis (29), die de datingapp juist geniaal vindt.

doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_in-content_top_article');

Oprecht op zoek

“Natuurlijk ben ik ze tegengekomen. De types die als openingszin hebben of je het fijn vindt om ze keihard in hun ballen te grijpen, als eerste willen weten of je weleens gedragen slipjes weggeeft, of je meteen nadat ze je hebben geswipet ongevraagd een dickpic sturen, denkend dat de gemiddelde vrouw daarvan direct opgewonden raakt. Ook zag ik een keer een kennis voorbijkomen van wie ik weet dat hij een vriendin en kinderen heeft. En ik heb me weleens vergist in een rebounder. Je weet wel, zo een van wie opeens blijkt dat hij nog lang niet over zijn ex heen is. Maar los van deze kansloze figuren waren de dates die ik via Tinder heb gehad leuk. Eentje nam me voor onze eerste ontmoeting mee naar een klimhal, nadat ik hem had verteld dat ik hoogtevrees had. Superzorgzaam gidste hij me over het parcours. Met een ander maakte ik een strandwandeling en met weer een ander sprak ik af voor een etentje of wijntjes in de stad. De vijf mannen die ik echt een paar keer heb gezien en met wie ik intensief chatcontact had, waren – net als ik – stuk voor stuk oprecht op zoek naar een serieuze relatie. Niks overspelige, op sex beluste losers dus, maar leuke, interessante mannen die hun best deden.”

Wanhopige idioten

“Maar goed, neem die vent met een profielfoto waarop hij zijn ontblote bovenlijf showt en een zonnebril op heeft en die verder alleen maar zelfverheerlijkende selfies laat zien. Daarvan ligt het toch voor de hand dat hij vooral in zichzelf geïnteresseerd is? Prima als je met hem wilt daten, maar klaag dan later niet dat je zo teleurgesteld bent omdat je hoopte in hem diepgaand relatiemateriaal te vinden. Net zoals met die gast die je meteen zijn blote piemel laat zien. Als jij ook alleen sex wilt, doe dat dan vooral. Alleen lijkt het mij wel duidelijk dat hij niet degene is van wie je huisje-boompje-beestje moet verwachten.

Wat ik wil zeggen, is dat je met een beetje gezond verstand en realiteitsbesef al snel weet wat voor vlees je in de kuip hebt. Juist omdat mensen op Tinder, veilig achter hun scherm, geen angst of gêne kennen en recht voor hun raap zijn. Degenen die alleen maar met je naar bed willen of andere onzuivere bedoelingen hebben, pik je er meestal onmiddellijk uit. En dan kun je ze zonder probleem meedelen dat je niet geïnteresseerd bent, als je er überhaupt al op ingaat, en ze uitzetten. Makkelijk zat zou ik zeggen, en eenvoudiger dan in de kroeg van een kerel af komen in wie je niets ziet maar die zich toch aan je blijft opdringen. Als je daarentegen toch met dat soort types afspreekt om in levenden lijve te ervaren dat ze niet zijn wat je zoekt, komt dat niet door Tinder. Smeerlappen kom je overal tegen, maar het goeie van Tinder is juist dat je je op geen enkele manier hoeft in te laten met oversexte idioten of wanhopige sukkels.”

Tien broeken passen

“Wat overblijft als je al die foute figuren links laat liggen, zijn de mannen die wél potentie hebben. Serieuze kandidaten die net zo goed snel te herkennen zijn omdat ze moeite doen om te vertellen wat ze zoeken in een vrouw en wat ze belangrijk vinden in het leven. En dat vind ik zo geweldig aan Tinder: dat het een vijver met ongelooflijk veel vissen is, en daar zitten best veel leuke vissen bij. Kom op straat maar eens vijftig matches tegen die je vrijblijvend een beetje kunt bekijken en uitproberen. Juist omdat er uit ontelbare soorten en maten te kiezen valt, kun je er goed achter komen wat je eigen voorkeuren en eisen zijn. En dat je door het grote aanbod niet voorzichtig hoeft te zijn in je selectie, maakt het alleen maar beter. Iemand kleiner dan 1,80 meter terwijl je op lange mannen valt? Dan laat je hem lekker zitten en vis je gewoon weer verder. Een meneer die een profielfoto heeft waarop hij met een grote karper in zijn armen staat? Mwah, ook niets voor mij, dus verder kijken maar. Zo pas je heerlijk op je gemak tien verschillende broeken tot je er een vindt die lekker zit.

Daarbij heeft Tinder mij geholpen om bepaalde drempels over te gaan. Doordat ik onzeker was, durfde ik in het echt nooit op knappe mannen af te stappen. Maar naar rechts swipen is makkelijk en helemaal niet eng, terwijl je via de chat safe op afstand het gesprek aangaat. Zo ben ik door Tinder niet alleen met mannen in contact gekomen die ik anders nooit had leren kennen, maar is ook mijn zelfvertrouwen gegroeid. Dat komt doordat je op Tinder niets te verliezen hebt en het allemaal zo laagdrempelig, veilig en lekker losjes is.”

Online shoppingplaza

“Iedereen roept dat Tinder een ordinair sexplatform is, en tegelijk zitten ze er allemaal op. Bovendien is de kroeg net zomin een gegarandeerde plek om de ware te ontmoeten, aangezien daar het merendeel ook oninteressant is en vooral uit op sex. En op een datingsite gaat het er meteen weer zo serieus aan toe, met die profielen van drie compleet volgeschreven A4’tjes. Wat dat betreft past Tinder perfect bij de manier waarop we nu leven. Het is makkelijk, snel, ongedwongen, en je kunt het doen wanneer je wilt, waardoor je niet vastzit aan het weekend waarin het allemaal moet gebeuren. En als één groot online shoppingplaza voor mannen kun je er vinden wat je zoekt: sex, een leuke date of, jawel, echte liefde. Want zelf ben ik dus inmiddels van Tinder af. Na de laatste van mijn vijf dates sprak ik nog een keer met een nieuwe jongen af. Het was een type op wie ik normaal nooit zou zijn gevallen en die ik op een andere manier ook nooit tegen was gekomen. Nu swipeten we elkaar, chatten we een beetje en toen er wederzijdse interesse bleek te zijn, hadden we een date. Dat is alweer een tijdje geleden, want inmiddels zijn we getrouwd en hebben we een zoon. We zijn supergelukkig samen en ik kan me niet voorstellen dat er iemand is die beter met mij matcht dan hij. Via Tinder kun je dus absoluut de ware ontmoeten. Júist via Tinder.”

Tekst: Carlijn Simons Beeld: iStock

doDisplay('div-gpt-ad-GraziaNL_in-content_bottom_article');