Donkere wolk boven Eurovisiesongfestival 2019

Er bestaat vrees voor escalatie
Donkere wolk boven Eurovisiesongfestival 2019

De recente onrust in Israël hangt als een donkere wolk boven het Eurovisiesongfestival in Tel Aviv. Met verschillende raketaanvallen in de afgelopen weken bestaat er vrees voor escalatie.

Bezorgdheid

De organiserende omroep KAN en de European Broadcasting Union (EBU) proberen met nog ruim vijftig dagen te gaan de bezorgdheid vooral te temperen. "Op dit moment is alles rustig. Er is niet veel gebeurd", aldus een woordvoerder van KAN tegenover The Jerusalem Post.

Lees ook: Dit vindt Douwe Bob van Nederlandse inzending Eurovisie Songfestival 2019

Veiligheid

De EBU houdt de situatie in Israël nauwlettend in de gaten. "Veiligheid en beveiliging zijn altijd van groot belang voor de EBU", aldus de organisatie in een statement. "We blijven samenwerken met KAN en de Israëlische autoriteiten om het welzijn van iedereen te beschermen die zich voorbereidt op het deelnemen aan het songfestival in mei."

Zie ook: Bizarre act vertegenwoordigt IJsland tijdens Songfestival

Verplaatsing

Israël begon maandag met het uitvoeren van aanvallen op doelen van de Palestijnse Hamasbeweging in de Gazastrook. In het geval van het uitbreken van een oorlog tussen Israël en Hamas, lijkt verplaatsing van het songfestival naar een nieuwe locatie bijna onmogelijk vanwege organisatorische redenen. In de 63-jarige historie van het liedjesfestijn is er nog nooit een editie afgeblazen.

Bron: BuzzE, beeld:

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails', container: 'taboola-below-article-5f8f196975abc', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' });