Dit gebeurt er met je lichaam als je je baan haat

Ugh..

Iedereen heeft weleens slechte dagen op werk. Maar, er zijn tekenen dat je op moet passen voordat een slechte week op kantoor uitloopt in een eindeloze en slopende werkstress die je gezondheid ruïneert.

Gevangen

Teveel werknemers zitten 'gevangen' in een baan die ze niet leuk vinden. Een probleem dat werkgevers én werknemers serieuzer moeten nemen, vindt Jeffrey Pfeffer, professor aan Stanford en auteur van Dying for a Paycheck. "Je lichaam geeft al eerder signalen af, zoals stress symptomen, om te laten weten dat je niet oké bent."

Slapeloosheid

"Negen van de tien keer, geven cliënten als eerste aan dat ze slapeloze nachten hebben", vertelt klinische psycholoog van the Center for Anxiety and Behavior Change Monique Reyolds. "Cliënten melden dat ze niet kunnen slapen omdat hun gedachten alle kanten op gaan of dat ze midden in de nacht wakker worden en nadenken over hun to-do lijst."

Een paar onrustige nachten is niet heel erg, maar als het een patroon wordt wél. "Als het consequent gerelateerd aan werk is, is dat een teken dat er iets uit balans is", geeft Reynolds aan.

Hoofdpijn

Volgens de American Psychological Association, spannen je spieren zich aan om je lichaam te beschermen tegen blessures. "Als je je werkplek als een gevarenzone ziet, dan spannen je spieren zich continu aan. Chronische spanning in je nek, schouders en het hoofd kan geassocieerd worden met migraine en spanningshoofdpijn", aldus het onderzoek.

"Stress creëert fysiologische symptomen, en dat manifesteert zich als pijn", vertelt Reynolds.

Andere symptomen

Naast slapeloosheid en hoofdpijn, kunnen er ook andere symptomen optreden. Denk bijvoorbeeld aan je geestelijke gezondheid die achteruit kan gaan, je bent vaker ziek dan 'normaal', het kan voorkomen dat je interesse in sex verliest, je bent continu moe, je hebt maagklachten of je eetlust verandert. Raadpleeg altijd een arts als je niet goed in je vel zit.

To do

Om de klachten zo min mogelijk te ervaren, kun je het volgende zelf doen:

1/ Pauze
Neem regelmatig pauzes. "Als we ons zenuwstelsel niet de kans geven om te ontspannen en zichzelf te resetten, veroorzaak je schade op lange termijn", legt Reynolds uit. Ook gaf ze aan dat gezelligheid buiten de werkplek, meditatie én lichaamsbeweging kunnen helpen om de stresssymptomen te verlagen.

2/ Mindfulness
"Het is niet voor iedereen mogelijk om van baan te veranderen, maar we kunnen ons wél richten op de situaties die we kunnen beheersen, door bijvoorbeeld mindfullness te gebruiken", geeft Reynolds aan.

3/ Verlof
Zie dit als een break om op zoek te gaan naar een nieuwe baan. "Je moet het onderliggende probleem oplossen, wil je van de symptomen afkomen", aldus Pfeffer.

Bron: Marie Claire, Beeld: Isn't It Romantic

Laatste nieuws