De sexslavinnen van IS: 'Haar enkels werden gebroken, zodat ze niets anders kon dan in bed liggen'

"Eenmaal daar spreek ik met verschillende slachtoffers"
De sexslavinnen van IS: 'Haar enkels werden gebroken, zodat ze niets anders kon dan in bed liggen'

Sinds 2014 zijn duizenden Jezidi-meisjes door IS meegenomen, verkocht als sexslavin en gemarteld en misbruikt. Free a Girl zet zich in om hen te bevrijden. Directeur Evelien Hölsken (48) reisde onlangs naar Irak om te kijken waar zij kon helpen.

Getraumatiseerd

Sinds augustus 2014 worden duizenden Jezidi-families geterroriseerd door IS. Zij worden gezien als afvalligen omdat ze zich niet bekeren tot de islam. Mannen en jongens die dit na martelingen nog steeds niet willen, worden vermoord. Anderen worden opgeleid tot IS-strijders. Alle jonge vrouwen en kinderen zijn meegenomen en als sexslaven verhandeld en ernstig misbruikt.

"Toen we deze berichten een aantal jaar geleden hoorden en de filmpjes zagen van de meisjes die op markten werden verhandeld, wisten we dat we daar iets aan moesten doen. Maar Free a Girl is te klein om dit alleen te doen. Uiteindelijk vonden we de Amerikaanse organisatie Our Rescue die dus geweldig goed werk doet door de meisjes te bevrijden. Ik besloot mee te reizen om met eigen ogen te zien wat ze doen, wat er gebeurt en wat wij nog kunnen doen om ook te helpen. Met twaalf special agents reis ik mee naar het vluchtelingenkamp in Irak waar duizenden getraumatiseerde Jezidi-meisjes worden opgevangen."

Drie keer doorverkocht

"Eenmaal daar spreek ik met verschillende slachtoffers. Zij zijn allemaal even open over wat ze hebben meegemaakt. Dat vertellen ze vol afgrijzen en met intens verdriet. Daardoor hoor ik de meest gruwelijke verhalen. Een meisje van twaalf vertelt me dat ze op haar negende is meegenomen door IS, jarenlang dagelijks is verkracht en drie keer is doorverkocht aan verschillende strijders. Eén van de mannen heeft zelfs haar enkels gebroken zodat ze niets anders kon dan op bed liggen. Te gruwelijk voor woorden. Ze werd gedwongen zich te bekeren tot de islam, maar dat weigerde ze. Net als alle andere Jezidi-meisjes in het kamp. Ik kan me voorstellen dat je je in zo’n geval maar laat bekeren om zo hopelijk van die gruwelijkheden af te zijn. Maar ze vertelde me: ‘Ik ben Jezidi en ik ben trots op waar ik vandaan kom’. Enorm dapper."

Levenslust

"Gelukkig is ze op haar twaalfde bevrijd door de Amerikaanse agenten die haar herenigden met haar vader en broer. Haar moeder wordt nog steeds vermist. Net als haar oudste zus, een heel knappe meid, die is uitgehuwelijkt aan een generaal van IS. Ze heeft van hem inmiddels ook een kind gekregen. Die zus wordt dag en nacht bewaakt omdat ze met een van de leiders is. Haar bevrijden is dus bijna onmogelijk, maar er wordt aan gewerkt. Ondanks dit grote gemis en haar eigen traumatische ervaring, zag ik toch levenslust bij dit meisje. Ze mag met haar broer en vader naar Australië, tot nu toe het enige land dat Jezidi-families opvangt. Ze verheugt zich enorm op haar nieuwe leven daar en is dankbaar dat ze toch verder kan. Onbeschrijflijk knap!"

Het hele verhaal van Evelien Hölsken lees je in de nieuwe Grazia die nu in de winkel ligt.

Fotografie: Yazda - Free a Girl

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails', container: 'taboola-below-article-5f717aef0f1ea', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' });