Is het ongezond om als volwassene nog met een knuffel te slapen?

Onderzoek vertelt.

Herinner jij ook nog die ene scène met Dan Humphrey en zijn Cabbage Patch pop genaamd Cedric, die hij verstopt omdat Serena langskomt? Waarschijnlijk een kleine herkenning van schaamte voor velen die nog steeds met een teddybeer (lammetje of ander soort knuffeldier) slapen, terwijl de maatschappij 'zegt' dat we er eigenlijk al overheen hadden moeten groeien… Never ever, dat jij je geliefde knuffel weg gaat doen! Maar, is het eigenlijk wel 'gezond' om als volwassene nog steeds met je best bud te slapen?

Niet alleen

Als bovenstaande je bekend in de oren klinkt, weet dan dat je niet alleen bent. Uit onderzoek, onder meer dan 2.000 Amerikaanse volwassenen, bleek dat 40 procent nog steeds met een knuffel slaapt. Genoeg bewijs om te denken dat het vastklampen aan je vertrouwde knuffel niet zo gek is.

"In de meeste gevallen slapen volwassen met knuffels uit hun kindertijd omdat het hen een gevoel van veiligheid brengt en negatieve gevoelens, zoals eenzaamheid en angst vermindert", zegt therapeut Margaret Van Ackeren.

Lees ook: Sex voor het slapen gaan is hét geheim voor een goede nachtrust

Over het algemeen acceptabel

Het slapen met een teddybeer of een kinderdekentje wordt over het algemeen als volkomen acceptabel beschouwd. Maar, gedragsspecialist Tracey Jones, zegt dat het beoordelen van de algehele gezondheid van deze handeling afhangt van de vraag of het "nuttig of schadelijk is voor iemands emotionele integriteit, dagelijkse functie en interpersoonlijke relaties".

Bijvoorbeeld, vermijd je reizen omdat je je teddybeer om wat voor reden dan ook niet mee kunt nemen of staat het je intimiteit met jou en je partner in de weg? Dan is het een no-go. "Met betrekking tot de kwestie van sex en intimiteit, praat hier dan eerlijk en open over met je partner", geeft PhD klinisch psychologe Inna Khazan aan.

Break-up met je knuffel

Als er een voortdurende spanning met jou en je partner is omdat je knuffel nog steeds tussen jullie in ligt, dan zou het eventueel een optie kunnen zijn om langzaam afscheid van je knuffel te nemen (of van je partner). Verwacht alleen wel dat het tijd en emotionele energie kost om je los te wrikken van je teddybeer.

Dr. Khazan raadt aan om hulp te krijgen van een professional op het gebied van je geestelijke gezondheidszorg om je door het proces te loodsen en om als het ware babystappen te zetten. "Ik stel voor om jezelf geleidelijk af te weren, totdat je de beer niet meer nodig hebt", zegt ze. Hier is hoe, in drie stappen:

Stap één: Verplaats de beer van je bed naar je nachtkastje.
Stap twee: Verplaats 'm verder weg – misschien wel naar de top van je dressoir.
Stap drie: Verplaats het nog verder weg, ergens buiten bereik en zicht, zoals onder het bed, in een gesloten kast of in een andere kamer.

En als je beer of wat je ook maar wil vastgrijpen, geen negatieve invloed heeft op je leven, zegt Van Ackeren dat er geen reden is om de gewoonte te veranderen als je dat niet wil. Als dat het geval is voor jou, ga je gang en knuffel lekker door!

Bron: Marie Claire, Beeld: Istock

Laatste nieuws