Is Extreme Parenting een nieuwe trend?

‘Begrijpt je schoonmoeder er niks van? nou, dikke pech'

Kate Hudson (39) heeft besloten haar vijf maanden oude dochter volledig genderneutraal op te voeden. Hoort zij bij de groeiende groep ouders die bewust kiest voor een extreme opvoeding?

Curlingouder

Met dank aan De Luizenmoeder is de term weer helemaal hot. Een curlingouder is een ouder die alle obstakels in het leven van zijn of haar kind uit de weg wil bezemen, zo legt juf Ank in de eerste aflevering van het nieuwe seizoen uit. Curlingouder is slechts één van de vele termen die we lately horen als het om modern ouderschap gaat. Op mamablogs, in kranten of op tv vliegen de hokjes en labels je om de oren. ‘Extreme parenting’ wordt het ook wel genoemd. Omdat de ene stroming nog extremer lijkt dan de anders.

Opvoeding

Van ‘attachment parenting’, waarbij je je kind vanaf de geboorte minstens een half jaar lang geen seconde loslaat, tot volledig genderneutraal of vegan opvoeden. “Verschillende opvoedstijlen zijn van alle tijden, alleen is het nu veel meer zichtbaar, omdat we op internet gelijkgestemden zoeken en daarmee groepjes vormen”, legt Justine Pardoen, oprichter Bureau Jeugd & Media en voormalig hoofdredacteur van ouders.nl, uit. “Er is meer verbinding tussen ouders dan ooit, waardoor je nu sneller in een eigen niche zit qua opvoeding. Hier plakken we dan vervolgens graag een label op en zo heb je opeens de club van ‘relaxte moeders’ of ‘vegan ouders’. Die bestonden altijd al, alleen zie en hoor je ze nu ook.”

Lees de rest van het artikel in de nieuwe Grazia KIDS special, die nu in de winkel ligt.

Beeld: BSR Tekst: Marieke Ordelmans

Laatste nieuws