Single mom power: deze vrouwen doen het allemaal zelf

Ook als single mom kan jij super happy zijn!

Lees ook

Nederland telt meer dan een half miljoen eenoudergezinnen en 87% daarvan is alleenstaande moeders. Het idee dat dit allemaal slachtoffers zijn, verdwijnt. Sterker nog, er zijn genoeg voorbeelden van sterke vrouwen die heel happy zijn met de situatie. Zo ook journalist Sara Luijters (44).

Break-up

Sara: "Drie jaar geleden ging ik weg bij de vader van mijn kind. We waren twaalf jaar samen, waarvan een aantal jaren gelukkig, maar de ruzies en de spanningen bouwden zich op. We bleken niet in staat – ook na therapie niet – om als koppel het patroon waar we in zaten te doorbreken. Er was geen sprake van verliefdheid op een ander, zelfs niet van sleur en verveling, maar we (vooral ik) waren moegestreden en elkaar eigenlijk al een paar jaar kwijt. Uiteindelijk besloot ik, hoe eng ook, het leven zoals ik het gewend was, achter mij te laten. Geen keuze waar ik onze dochter een plezier mee deed, net zo min als mijn ex trouwens, maar het ging niet anders.

Vanaf dat moment veranderden we van een gezin in twee alleenstaande co-ouders. Ik betrok een verwaarloosde, te dure etage van 60 m2, vol kieren en scheuren, een enkele gaskachel en een geiser uit de prehistorie. Ook had ik geen eigen slaapkamer. Het kon mij allemaal niks schelen, ik was opgelucht en het voelde alsof ik eindelijk weer kon ademhalen. Mijn dochter was genoeg dagen per week bij mij om elkaar niet te hoeven missen, en als ze bij haar vader was, genoot ik van mijn hernieuwde vrijheid. Op die dagen veranderde ik in de twintiger die ik ooit was geweest, maar met het zelfvertrouwen van een veertiger. Ik ging naar festivals en feestjes, maakte nieuwe vrienden, vermaakte mij met Tinder en Happn en had leuke scharrels. Na een jaar vol uitspattingen werd ik, zonder dat ik er naar op zoek was, opeens tot over mijn oren verliefd. Na twee jaar zijn we nog steeds samen, we hebben een lat-relatie. Samenwonen staat na mijn break-up niet meer bovenaan mijn wensenlijst."

Geen hoeksteen

"Dit neemt niet weg dat er momenten zijn dat ik het mis, een gezinnetje zijn. Niet alleen draai ik in mijn eentje op voor het runnen van een huishouden en kom ik aan het einde van de maand vaak geld tekort of kunnen we niet op vakantie, ik mis ook de minder praktische dingen. Een zondagse boswandeling, etentjes met andere gezinnen met kinderen, de vertrouwdheid van bepaalde opmerkingen en grappen, het ophalen van herinneringen. Hoe graag ik ook had gezien dat het anders was gelopen, toch heb ik geen spijt van mijn keuze. Het alleenstaande moederschap heeft me gevormd en sterker gemaakt. De band met mijn dochter is hecht en ik ben trots op ons, want we flikken het mooi wel even.

Het scheelt dat in mijn omgeving het gezin als hoeksteen niet per se de norm is. Ik heb vriendinnen die het moederschap al vanaf de geboorte van hun spruit helemaal alleen doen, vrouwen die heel bewust alleen een kind hebben gekregen en moeders die zelf zijn gekapt met hun relatie. Sommige wonen alleen, anderen latten. Weer anderen worden verliefd en trekken bij elkaar in, als samengesteld gezin, of ze beginnen aan een tweede leg. Anno 2018 geldt: anything goes. De westerse samenleving is veranderd: meer welvaart, economische zelfstandigheid en seksuele vrijheid van vrouwen spelen daarin een grote rol. En seksuele relaties, trouwen, samenwonen en kinderen krijgen, zijn steeds meer van elkaar losgekoppeld. We kunnen ons eigen leven vormgeven."

"Jongvolwassenen gaan eerst bezig met het opdoen van ervaringen en hun werk en niet met huisje, boompje, beestje. Samenwonen en kinderen krijgen worden steeds vaker uitgesteld. De cijfers van het CBS spreken boekdelen: over dertig jaar is de verwachting dat ruim 4 procent van alle meerderjarige Nederlanders een alleenstaande ouder met één of meer kinderen zal zijn. In 1947 was dat nog 1 procent. Single moeders zijn zich in rap tempo aan het ‘empoweren’ en de komst van social media heeft daar zeker aan bijgedragen. Het is het nog nooit zo eenvoudig geweest om met andere alleenstaande moeders in contact te komen. Er zijn forums, websites, blogs, datingsites en zelfs vakantieorganisaties gericht op single moeders."

Happy single moms

Coach Myra de Wildt (38), alleenstaande moeder van Isabella (5), is oprichter van het bedrijf, blog en Instagram-account Happy Single Moms. "Het is een plek waar single moeders elkaar vinden, voor advies, raad en steun. Ik wil af van het stigma dat je als alleenstaande moeder een hulpeloos, zielig wezen bent. Ook als single mom kun je een goed leven leiden en je eigen geld verdienen. Als ik het als 24/7 single mom kan, dan kan een ander het ook. Soms hebben moeders alleen wat handvatten nodig en die geef ik ze, onder meer via online coaching en trainingen, over hoe je als single moeder je eigen onderneming kunt starten. Ik geloof dat wanneer jij als moeder happy bent met je leven, je kind ook gelukkiger is. Dat is uiteindelijk het allerbelangrijkste."

Jurist en single moeder Rosa (47) weet daar alles van, in het weekend komt zij op de eerste plaats. "Ik leid een dubbelleven. Door de week staat rust, reinheid en regelmaat voorop. Ik zorg dat Fien (7) niets tekort komt. Zodra haar vader haar om de week op vrijdag oppikt, ga ik uit met vriendinnen en ik heb meestal meerdere dates in een weekend. Ik doe precies waar ik zin in heb. Na zo’n weekend ben ik volledig opgeladen en kan ik mijn leven als moeder weer aan."

Zelf bepalen

Pip (42) is alleenstaande moeder van Sem (3), de zwangerschap was niet gepland, maar ze besloot het kindje te houden. "Ik wist vanaf het begin dat ik het alleen zou moeten doen, van de vader hoefde ik geen steun te verwachten. Een zoon krijgen en alleen opvoeden is het zwaarste en tegelijk het mooiste wat mij is overkomen. Ik mis het om de lastige en de mooie dingen te kunnen delen met de vader, maar die deel ik nu met andere mensen: Sem’s vaste oppas, vriendinnen, mijn ouders. Ik zie ook steeds meer voordelen. Laatst was ik met een gezin op vakantie, het viel me op hoeveel er gekibbeld werd over van alles en nog wat. Ik kan alles zélf bepalen, de dingen op mijn manier doen. Ik besefte dat het eigenlijk heel goed bij mijn karakter past om het in mijn eentje te doen. Hoe langer ik alleenstaande moeder ben, hoe leuker ik het vind. Nog nooit eerder heb ik mij zo sterk gevoeld als nu. Ik verheug mij er ook op weer een man te ontmoeten, iemand waar ik het leuk mee kan hebben, niét een vader voor mijn kind, want daar ben ik niet naar op zoek. Inmiddels weet ik dat ik dat ook prima zelf kan."

Tekst: Sara Luijters Beeld: IStock

Laatste nieuws

Zie ook

Jørney

Lief! EOTBDD’s Jørney maakt geslacht baby bekend

De ouders to be zijn ontzettend blij met het nieuws.
Kim Feenstra

Kim Feenstra deelt moeder struggles: ‘Ik heb hier verdorie zo geen zin in’

Het moederschap gaat niet altijd over rozen, zo bewijst Kim maar weer.
Famke Louise

Famke Louise geeft update over zwangerschap

Famke is al 27 weken in verwachting van haar little one.