Carice van Houten: ‘Ik ben verdrietig, het is zeven jaar van mijn leven’

''Ik ben wel verdrietig, het is zeven jaar van mijn leven''

Lees ook

Game of Thrones mag dan op zijn einde lopen, voor Carice van Houten is er geen tijd om te rouwen. Zij neemt het heft in eigen handen en zorgt met Man Up Productions voor eigen succes.

Game of Thrones

Wat gebeurt er met Melisandre? En wie eindigt er op de Iron Throne? Nu het laatste seizoen van Game of Thrones eindelijk van start is gegaan, hoeven we op die antwoorden niet lang meer te wachten. Een opluchting ook voor Carice van Houten (42), die al zo’n acht jaar om keiharde spoilers heen moet navigeren. Naast opluchting is er ook verdriet over het einde van de serie der series, zegt ze. Al heeft heeft de actrice de komende maanden écht geen tijd om al te veel traantjes weg te pinken. Haar volgende vijf projecten staan al te trappelen.

Lees ook: Carice van Houten volledig in tranen

Huilen

Het afgelopen jaar vloog ze de wereld over voor nieuwe film- en serieklussen en ze is druk bezig met haar eigen productiemaatschappij. Eind 2015 startten Carice en vriendin Halina Reijn Man Up Productions, en inmiddels hebben zij hun allereerste film, Instinct, ook echt opgenomen.

Toch heeft Game of Thrones heeft een bijzondere plek in Carice’s hart. Hoe ze zich precies moet voelen over het einde van de monsterhit, lijkt ze zelf ook nog niet zo goed te weten. “Afscheid nemen is veel moeilijker dan ik had gedacht”, deelde ze met het magazine Country & Townhouse. “Ik moest veel huilen, en dat had ik echt niet aan zien komen. Je weet dat het einde nadert en daar bereid je je op voor, maar toch is het een shock. Het is niet alleen een rol, maar zeven jaar van mijn leven dat op zijn einde loopt.”

Op de rode loper van de première van het nieuwe seizoen, begin april, leek ze zich er al iets meer bij te hebben neergelegd. “Ik ben ook opgelucht, als de ene deur sluit, opent een andere”, zei ze daar. “Het biedt ook mogelijkheden. Maar afscheid nemen is niet mijn sterkste punt. Ik ben wel verdrietig.”

De afloop

Hoe het precies afloopt met Melisandre, houdt ze natuurlijk nog even voor zich. De laatste keer dat wij haar zagen, ging ze richting Volantis, maar beloofde ze Lord Varys dat ze nog terug zou keren. Ze was niet te zien in de trailer, maar kreeg wel een eigen poster en zit dus zeker weten in seizoen acht. Waar door sommigen reikhalzend naar haar komst wordt uitgekeken, zeker na haar belangrijke rol bij de ‘terugkeer’ van Jon Snow in seizoen zes, die haar ineens flink populair maakte.

“Het ging in een keer van ‘je moet dood, trut’ naar ‘Melisandre for president’. Dat was heerlijk om mee te maken”, vertelde ze aan de Telegraaf. Hoe we aan het einde over haar denken? Carice zegt het zelf óók niet precies te weten. “De boeken heb ik niet gelezen, dat leidt alleen maar af. Ik weet wel ongeveer hoe het einde er uit gaat zien. Maar de details wil ik niet weten. Ook ik wil het einde straks gewoon op televisie zien.”

Lees ook: Carice van Houten duikt onverwachts op bij Paris Fashion Week

Tekst: Claudia Witteveen Beeld: BSR

Laatste nieuws

Zie ook