Minder dan 6 uur geslapen? Dan zijn dit de gevolgen op de werkvloer

Herkenbaar?

Lees ook

Heb je het gisteren laat gemaakt? We hopen dat je wel minstens zes uur slaap hebt weten te pakken, anders ziet deze dag er niet al te best voor je uit. Dit zijn de vijf gevolgen als je te weinig geslapen hebt.

Slaaptekort

Uit onderzoek van CareerBuilder blijkt dat één op de vijf werknemers gemiddeld vijf uur per nacht slaapt. En hoewel we ons hier allemaal weleens schuldig aan maken, we bedoelen maar, nog één aflevering kijken kan erg verleidelijk zijn, je kunt het toch beter niet doen.

Jeanne Duffy, neurowetenschapper en universitair docent geneeskunde aan Harvard, vertelt namelijk dat mensen die minder dan zeven uur slapen aan een lichte vorm van slaapgebrek lijden. "Je zult het waarschijnlijk ontkennen en beweren dat het goed met je gaat, maar als we je werkzaamheden zouden testen zul je wel degelijk verschil zien.”

Lees ook: Sex voor het slapen gaan is hét geheim voor een goede nachtrust

Gevolgen

1. Sneller afgeleid

Switch je steeds van tabblad naar tabblad en kun je je moeilijk concentreren op één taak? Dat is een gevolg van slaapgebrek. “Je hersenen proberen je wakker te houden door voortdurend op zoek te gaan naar afleiding”, verklaart Duffy. Hierdoor kun je je moeilijker op je werk concentreren.

2. Angstiger

Te weinig slaap kan de wereld ineens veel enger laten lijken. Als je je een beetje on edge voelt op je werk, kan dit hierdoor komen.

Onderzoekers aan de universiteit van Californië bevestigen dit. Ze lieten een aantal gezonde proefpersonen één nacht goed slapen, en vervolgens één nacht te kort. Na een nacht slecht slapen lagen de angstniveaus van de deelnemers 30 procent hoger. De helft van de proefpersonen bereikten zelfs de niveaus van mensen met angststoornissen.

3. Bozer

Het vergt maar een paar uur slaaptekort om je stemming volledig om te laten slaan. En alhoewel we geen bewijs nodig hebben om dit te geloven, bevestigt een onderzoek van Journal of Experimental Psychology dit nare gevolg. Ze onderzochten een groep mensen die te weinig slaap kreeg. De deelnemers ervoeren meer woede en leed door alledaagse overlast als een blaffende hond of een oncomfortabel shirt.

4. Ongeduldiger met collega’s

Te weinig slaap resulteert in een kort lontje. "Wanneer mensen slaapgebrek hebben of minder goed slapen, functioneert het deel van de hersenen dat zorgt voor verantwoordelijkheid en zelfcontrole bijzonder slecht”, zegt Christopher Barnes, management onderzoeker. Uit zijn onderzoek bleek ook dat werknemers hierdoor meer prikkelbaar en ongeduldig zijn.

5. Grotere risico’s nemen

Een onverwachte bijwerking van slaaptekort is het nemen van grotere risico’s. Dit blijkt uit onderzoek van Annals of Neurology.

Ze onderzochten een groep mensen tussen de 18 en 28 jaar die gedurende de week slechts vijf uur per nacht kregen. Dit vergeleken ze met een andere groep die acht uur per nacht rust had. Uiteindelijk werden ze gevraagd om te kiezen tussen de veilige optie van het ontvangen van een vast bedrag of het gokken op een hoger bedrag dat geen geld kon worden als ze verloren. En je raadt het al, de slaperige groep hadden meer kans om te gokken op de riskantere keuze.

Bron: Marie Claire Beeld: Friends

Laatste nieuws

Zie ook