Waarom je beter géén corrigerend ondergoed kunt dragen

En wel hierom!

Corrigerend ondergoed, heel wat vrouwen zweren erbij. Je voelt je misschien net wat comfortabeler in dat ene strakke jurkje en ziet niet elke imperfectie door de stof. Toch hebben we slecht nieuws: het is blijkbaar niet zo best voor je lichaam… Wij hebben de nadelen voor je op een rijtje gezet!

4 nadelen

1) Hyperventilatie
Het klinkt misschien een beetje overdreven, maar artsen waarschuwen echt voor hyperventilatie. Dokter Richard Bricknell, directeur van de Physiotherapy Clinic, laat weten dat de buik continue onder druk staat, waardoor je het gevoel hebt dat je 'm de hele tijd inhoudt. Dat zorgt er dan weer voor dat je diafragma niet goed uit kan zetten wanneer je ademt en je kortstondig gaat ademhalen, zoals bij hyperventilatie.

2) Spijsvertering
Heb jij regelmatig last van je buik of maagzuur? Grote kans dat het door je strakke kleding komt en corrigerend ondergoed is daar natuurlijk een extreme variant van. "Als je darmen gedurende een lange tijd samengedrukt worden, dan krijg je een opgeblazen en ongemakkelijk gevoel. Een gevoel dat vergelijkbaar is met het gevoel dat je hebt wanneer je veel te veel gegeten hebt en eigenlijk het liefst de knoop van je jeans wilt losmaken", aldus gastroloog John Kuemmerle.

3) Infecties
Corrigerend ondergoed is vaak gemaakt van synthetische stoffen. Daarin ga je sneller zweten en heb je meer kans op een infectie. Ook ben je vatbaarder voor bacteriële- en schimmelinfecties omdat het zo strak zit. Iets wat vaak voorkomt in dit geval is folliculitis, waarbij de haarzakjes ontsteken en je last krijgt van jeuk en kleine rode bultjes. Wel laat dermatoloog Maryann Mikhail weten dat dit eerder voorkomt bij mensen met overgewicht, omdat zij meestal meer zweten.

4) Bloedcirculatie
Shapewear is niet ideaal voor je bloedcirculatie en dat geldt zeker niet alleen voor je buik. Zo kan het er ook voor zorgen dat het bloed niet goed naar de benen stroomt en ze tintelen of zelfs gevoelloos aanvoelen. "Het is net een gigantische rubberen band die je aanspant rond je dijen wanneer je gaat zitten," legt chiropractor Karen Erickson uit.

Let op! Dit betekent niet dat je al je corrigerend ondergoed moet weggooien! Zorg er gewoon voor dat je het niet te vaak draagt en zo nu en dan ook iets draagt dat wat losser zit.

Bron: HLN Beeld: Bridget Jones

Laatste nieuws