Oeps: na zoveel kopjes koffie kun je beter stoppen

Best handig om te weten.

Lees ook

Ben jij een echte koffiedrinker en kun je maar moeilijk functioneren zonder tussendoor een bakkie pleur achterover te gooien? Een nieuwe studie toont aan dat het té vaak vullen van je mok serieuze gevolgen kan hebben voor je gezondheid.

Te veel

Nu kunnen een paar kopjes koffie per dag geen kwaad. Drink je er echter meer dan vijf, dan verhoogt je risico op hartziekten met maar liefst 22 procent. Overmatig gebruik van cafeïne kan namelijk een verhoogde bloeddruk veroorzaken en dit draagt flink bij aan hart- en vaatziekten. En volgens World Health Organization zijn cardiovasculaire aandoeningen wereldwijd de grootste doodsoorzaak.

En dat is niet het enige. Volgens Elina Hyppönen, directeur van Australian Centre for Precision Health, kan je na het vijfde kopje ook zenuwachtig, prikkelbaar en zelfs misselijk worden. Laat dat laatste bakkie dus maar even staan.

Lees ook: Met deze tips heb je zónder koffie meer energie

Met mate

Maar dit betekent niet dat je nooit meer koffie zou moeten drinken, als dat je in eerste instantie al zou lukken. De onderzoekers ontdekten namelijk dat mensen die decaf of helemaal geen koffie dronken, ook een hoger risico lopen. Zij hebben namelijk 11 procent meer kans op hartaandoeningen dan mensen die een bescheiden aantal kopjes per dag drinken.

Dus, a coffee a day keeps the doctor away. Koffie is rijk aan antioxidanten en wanneer je het met mate drinkt vermindert het de kans op hartaandoeningen, beroertes en diabetes. Drink je er niet meer dan vijf? Dan zit je goed!

Bron: Marie Claire Beeld: BSR

Laatste nieuws

Zie ook