Waarom je beter niet kunt zonnen met make-up op

Het is een echte no-no.

Lees ook

Het zonnetje komt eindelijk weer tevoorschijn en onze bleke winterhuid krijgt langzamerhand weer een zomerse tan. Dat betekent dat we ook wat extra aandacht moeten besteden aan de bescherming van onze huid tegen UV-straling. En daarbij wordt één grote fout gemaakt die wij even recht willen zetten.

Zonnen met make-up

We hebben het over zonnen met make-up op. Dit is echt een no-no, dus haal eerst even een reinigingsdoekje over je gezicht.

Foundation en poeder laten niet alleen alle schadelijke stralingen door, met make-up op zonnebaden vergroot de kans op permanente zonneschade. Dermatoloog Thomas Maselis vertelt dat je zo zelfs pigmentvlekken, ontstekingen en andere donkere plekjes kunt krijgen.

Lees ook: De grote fout die bijna iedereen maakt met zonnebrandcrème

Parfums

"Make-up op zich is niet schadelijk voor je huid, maar de bewaarmiddelen en parfums die er vaak in verwerkt zitten, zijn dat wel. Onder invloed van de zon kunnen de geurstoffen die in deze producten zitten de huid namelijk doen verkleuren, met pigmentvlekken tot gevolg", vertelt de dermatoloog.

“Om die reden is het gebruik van parfum en geparfumeerde deodorant vlak voor het zonnen ook af te raden. Wie gaat zonnen, kan beter voor een geurloze variant kiezen of gebruik er bij voorkeur zelfs geen."

Ontstekingen

Bewaarmiddelen zijn ook boosdoeners. Volgens Maselis zullen zij niet direct op de zon reageren maar ze veroorzaken wel ontstekingen die op hun beurt donkerder gaan kleuren wanneer ze in het zonlicht komen. Het enige wat je dus op je huid moet smeren voor het zonnebaden, is een flinke laag zonnebrand.

Bron: Marie Claire Beeld: KUWTK

Laatste nieuws

Zie ook