Alexis Bledel: ‘The Handmaid’s Tale is een waarschuwing’

'Het is geweldig wat dit verhaal met mensen doet'

The Handmaid’s Tale is terug met een derde seizoen op Videoland. Grazia sprak met actrice Alexis Bledel (37) in Los Angeles. “Het is geweldig om te zien dat dit verhaal met mensen doet.''

Hollywood

Alexis Bledel had de Hollywoodstart waar menig acteur van droomt. Na een paar jaar modellenwerk besloot ze op haar achttiende eens auditie te doen voor een televisierol. Ze werd aangenomen als Rory in de serie Gilmore Girls en speelde 153 afleveringen lang in de veelgeprezen show over moeder en dochter Gilmore.

De inmiddels 37-jarige actrice praat nog altijd trots over de rol die haar op de kaart zette, zo blijkt als we haar ontmoeten in Los Angeles. “Het was echt z’n tijd vooruit, alleen al omdat het om vrouwen draaide. We lieten een moeder-dochterrelatie zien die liefdevol was, dat zag je toen niet zoveel. Het ging op tv altijd over vrouwen die elkaar het licht in de ogen niet gunden, en in deze serie zag je dat vrouwen wel goede relaties met elkaar hadden.”

Lees ook: Wat je nooit eerder is opgevallen aan Gossip Girl

Vruchtbare vrouwen

Het is dan ook geen toeval dat Alexis vaker rollen opzoekt die in dat straatje passen. Nog tijdens Gilmore Girls was ze te zien in The Sisterhood of the Traveling Pants, waarin ze samen met Blake Lively, America Ferrera en Amber Tamblyn een hechte groep vriendinnen speelde. Daarna werd het stiller rond Alexis, alhoewel een gastrolletje in Mad Men in 2012 wel veel betekende voor haar privéleven: op de set ontmoette ze acteur Vincent Kartheiser, met wie ze in 2014 trouwde en in 2015 een zoon kreeg – onderwerpen die ze tijdens interviews overigens steevast ontwijkt.

Ook haar comeback – naast de eenmalige revival van Gilmore Girls in 2016 – draait om vrouwen, zij het in een tragischere setting. Ze won zelfs een Emmy voor haar rol als Emily in The Handmaid’s Tale, de serie die een duistere toekomst schetst, waarin een zwaar christelijk regime Amerika heeft overgenomen en vrouwen amper nog rechten hebben. De grootste slachtoffers zijn de handmaids, de vruchtbare vrouwen die worden gedwongen tot sex met de commandanten om zo voor nageslacht te zorgen. De actrice noemt het een ‘enorme verantwoordelijkheid én een enorme eer’ om aan de serie mee te werken.

“Het is een belangrijk verhaal om naar buiten te brengen, vooral als waarschuwing voor wat er kán gebeuren”, stelt ze. De serie is gebaseerd op het gelijknamige boek, waarvoor schrijfster Margaret Atwood voorbeelden verzamelde van leed dat vrouwen door de jaren heen en overal ter wereld is aangedaan. In het verhaal komt dan ook niets voor dat niet ooit ergens echt is gebeurd.

Lees ook: Strandintimidatie groot probleem onder Nederlandse vrouwen

Mensen raken

Het derde seizoen van The Handmaid’s Tale is deze week van start gegaan op Videoland, en het enige wat Alexis mag spoileren, is dat de dames strijdlustiger zijn dan ooit. De serie heeft sinds de start twee jaar geleden flink wat stof doen opwaaien. Symbolen uit de tv-hit, zoals de rode outfit van de handmaids, doken bijvoorbeeld op bij verschillende vrouwenprotesten. Ook nu er in diverse Amerikaanse staten anti-abortuswetten dreigen te worden aangenomen, wordt vaak een vergelijking gemaakt met Gilead, zoals het regime in The Handmaid’s Tale heet.

De actrice is blij met de enorme respons. “Het is geweldig om te zien dat dit verhaal iets doet met mensen, dat kijkers er echt over nadenken en dat erover wordt gepraat. Dat is wat je hoopt te bereiken als actrice, mensen raken in het hoofd en in het hart.” Alexis’ personage in The Handmaid’s Tale is, net als dat van hoofdrolspeelster Elisabeth Moss, een handmaid. Hun echte namen, Emily en June, mogen niet meer hardop worden uitgesproken. Ze zijn nu Ofglenn en Offred – eigendom van de commandanten en diens echtgenotes, voor wie ze kinderen moeten baren.

Ze hebben weinig tot geen vrijheden, maar dat maakt de momenten dat ze wel even onder elkaar zijn zo belangrijk, vindt de actrice. “Ze brengen moed in elkaar naar boven, alleen al door elkaar met hun echte namen aan te spreken. Dat is weer zo’n voorbeeld van een vrouwenband die ik graag laat zien. Ik weet dat de serie ontzettend duister is en soms moeilijk om naar te kijken, maar er zit ook zo veel hoop in, die net zo belangrijk is.”

Een doodzonde

Emily gaf de actrice de kans nog iets aan de kaak te stellen. Het personage is lesbisch, een doodzonde in het Gileadregime. Daar werd ze in het eerste seizoen dan ook op gruwelijke wijze voor gestraft. In de tweede reeks zagen we tot blijdschap van Bledel in flashbacks iets meer van Emily’s verleden. “Ik vond het mooi om te laten zien dat ze moeder was en getrouwd, en daarin niet anders dan hetero’s. Haar seksualiteit is maar één onderdeel van haar, ze is ook academicus en hardwerkend lid van de maatschappij. Maar doordat ze homoseksueel is, heeft ze te maken gehad met onrechtvaardigheid, en dat heeft haar wel gevormd en strijdbaar gemaakt.”

Het is een van de zaken uit de serie die volgens de actrice direct terug te vinden is in haar thuisland Amerika. “Vanwege haar geaardheid is de zorg voor haar kind in het geding gekomen. Alleen omdat zij en haar vrouw niet dezelfde rechten hebben als een heterostel. Dat gebeurt dagelijks in onze samenleving en daar moeten we tegen blijven vechten.” Toch benadrukt Bledel dat ze niet denkt dat een vergelijkbaar regime direct op de loer ligt. “The Handmaid’s Tale is een extreme weergave van een totalitaire machtsovername. Dat is niet iets wat vaak op die schaal gebeurt. Maar er zijn wel serieuze bedreigingen voor de democratie in dit land. Ons verhaal is een waarschuwing, een reminder om alert te zijn en ons ervan bewust te zijn dat onrechtvaardigheden die we nu op kleine schaal zien, wel degelijk kunnen escaleren.”

Tekst: Danielle Kool Beeld: The Handmaid's Tale

Laatste nieuws