Ashley Graham: ‘Mijn lichaam heeft het leven van vrouwen veranderd’

Eigenlijk is ze wel klaar met dat gepraat over haar curvy lijf.

Model Ashley Graham (31) is het boegbeeld van de body-positivitybeweging, maar eigenlijk is ze wel klaar met dat gepraat over haar curvy lijf. “Onzin dat we het er steeds over moeten hebben.”

Body positivity

Begrijp Ashley Graham niet verkeerd. Ze is trots op haar maat 46, haar modellencarrière – met inmiddels ruim tien miljoen euro op haar bankrekening and counting – en haar positie als boegbeeld van de body positivity movement. “Maar het zijn niet alleen de curvy vrouwen die last hebben van een negatief zelfbeeld. Waarom wordt nooit aan skinny modellen gevraagd of zij zich lekker voelen in bikini?” vroeg Ashley zich recent af in een essay op vogue.com. “Het is altijd de big girl die het erover moet hebben. Alsof dat het enige interessante onderwerp is bij een vrouw die toevallig stevig is. Ik hoop echt dat we over tien jaar ook over andere dingen kunnen praten. Dat curvy óók de norm is, en dat volle vrouwen zichzelf veel meer terugzien in de media en modewereld. Dat draagt enorm bij aan een beter zelfbeeld, als je niet te veel afwijkt van wat de zogenaamde norm is. Dus we moeten die normen bijstellen.”

Onzeker

Ashley spreekt uit ervaring. Ook zij was onzeker, mede aangewakkerd door een vader die haar op haar vijftiende aanspoorde om af te vallen. En op haar zeventiende werd ze bij haar New Yorkse modellenbureaus met klem geadviseerd om te lijnen, anders zou ze het niet maken als model. Onzeker is ze nóg, biecht ze op in het julinummer van de Amerikaanse Harper’s Bazaar: “Mijn cellulite en rugvet vallen me wel op, ja. Maar doordat vrouwen dat op mijn Instagram zien, durven ze er met mij over te praten. En dan denk ik: als we er allemaal hetzelfde over denken, waarom stoppen we dan niet met erover te stressen? Ik ben hier nooit voor in therapie geweest, omdat gesprekken over zelfbeeld met mijn volgers (Ashley heeft er 8,5 miljoen op Instagram, red.) me enorm hebben geholpen. Als ik nu in de spiegel kijk, zie ik een vrouw zonder angsten. Ik zie een leider. Een stoere, hardwerkende vrouw die van een ‘nee’ een ‘ja’ wist te maken. Ik zie een intelligente vrouw die zich niet tegen liet houden door onzekerheden en uitdagingen. Ik zie mijn ronde armen en mijn buik, maar ik ben er blij mee. En ik koester elke ronding.”

Lees ook: Britney Spears showt echte lichaam

Mantra

Hoewel Ashley begonnen is als beauty- en fashionmodel (fun fact: een van haar eerste klussen was voor de kledinglijn van Jennifer Lopez) en de covers van Vogue, Harper’s Bazaar en Elle sierde, brak ze in 2016 pas echt door als bikinimodel, voor de Sports Illustrated Swimsuit Issue. Als eerste plussize model ooit. Natuurlijk zat La Graham er behoorlijk verleidelijk en zelfverzekerd bij in de branding op de cover, maar dat was ze in werkelijkheid niet bepaald. “Ik moest even een momentje nemen voordat ik mijn kimono uittrok op de set. Zo van: het gaat nu gebeuren. Dus ik sprak mezelf moed in. ‘Ik ben stoer, ik ben slim, ik ben mooi.’ Een mantra hebben is belangrijk. Zeker als je bijna naakt gaat poseren.”

Door haar uitgesproken persoonlijkheid groeide Ashley in enkele jaren uit tot een van de meest populaire topmodellen. Ze had succesvolle samenwerkingen met onder andere Marina Rinaldi, Dressbarn en Swimsuits For All, waar ze haar eigen badkledingcollectie heeft. Zakelijk succes is de reden dat ze nog geen kinderen wil met Justin Ervin, met wie ze al negen jaar getrouwd is. “Eerst nog een paar bedrijven bouwen.” Ashley presenteert American Beauty Star op televisie, schrijft, heeft een podcast en gaf een TED-talk over body image, waarbij ze op het podium tegen zichzelf in de spiegel praatte: “Hé rugvet, ik zie dat je over mijn beha popt vandaag. Dat is goed, hoor. Ik kies ervoor om van je te houden.”

Kritiek

Maar, met haar sterrenstatus kwam ook de kritiek. Want, als boegbeeld van de internationale plussize-community, blijkt één ding absoluut not done: afvallen. Did she, or didn’t she, that was the question. De kritieken waren niet van de lucht nadat ze in een jurkje van Prabal Gurung plaatsnam in een panel bij Forces of Fashion in New York. Ze oogde zeker tien kilo lichter. En dat kan niet, zeiden boze fans. Want hoe kun je preken over body positivity en daarmee veel geld verdienen, terwijl je zelf stiekem liever wat slanker bent? Dat is niet geloofwaardig.

Volgens Ashley lag het aan het sterk afkledende jurkje en de hoek van waaruit de foto genomen was. “Maar het gaat niemand wat aan hoeveel ik weeg. Het ene moment zou ik te dik zijn, het andere moment te dun. Het is nooit goed”, reageerde ze in haar podcast. Daarna ging ze los over de kritieken die ze krijgt omdat ze regelmatig naar de gym gaat. “Waarom? Voor het MET Gala ging ik sporten en dat deelde ik online. Ik kreeg zo veel backlash. Terwijl ik niet eens ga om af te vallen; een goede work-out maakt me vooral geestelijk sterker. En dat heb ik op een event als het MET Gala echt nodig om me wat zelfverzekerder te voelen. Het is geen gewone rode loper waar je een goede hoek kunt kiezen. De judgement komt daar, in de vorm van fotografen, letterlijk van alle kanten.”

Ook op Instagram krijgt Ashley regelmatig harde kritiek. “Ik had foto’s gepost van mijn look bij een feestje van Gigi Hadid. Mijn dijen kwamen over de rand van mijn hoge laarzen, en daar kreeg ik negatief commentaar op. Ja, ik weet heus wel dat mijn dijen uit die laarzen barstten, maar ik voelde me die avond sexy as fuck. En daar gaat het om. Hoe ik me voel in mijn lichaam. Niet om wat een ander daarvan vindt.”

Lees ook: Waarom je beter géén corrigerend ondergoed kunt dragen

Taboes bespreken

Ook al moet Ashley soms een drempel over, zichzelf laten zien in al haar volle, weelderige glorie is inmiddels een levensmissie. “Ik ben opgegroeid in een christelijk gezin. De grote vraag was altijd: wat is mijn doel in het leven? En daar heb ik nu antwoord op: de fashion-industrie, en de manier waarop vrouwen naar hun lichaam kijken, veranderen. Ik weet zeker dat mijn lichaam het leven van vrouwen heeft veranderd. Ik gebruik mijn lijf als voorbeeld om taboes als cellulite te bespreken. Die rand vet op je onderbuik. En ik leer vrouwen hoe ze met zichzelf in gesprek kunnen gaan. Dagelijks krijg ik berichtjes van meisjes en vrouwen die zeggen: ‘Ik hield niet van mezelf tot ik jouw verhaal hoorde.’ Ja, tuurlijk doet dat iets met me. Soms jank ik met ze mee. Want ik weet hoe het voelt om alleen op de badkamervloer te liggen en keihard te huilen omdat ik me niet goed genoeg voelde.”

Wat heeft Ashley nu eigenlijk nog te wensen? “Ik wil dat we stoppen met de term plussize. Dat heeft een te negatieve lading. Alsof je te veel eet, niet sport en dus niet gezond bent. Alsof je niet goed voor je lichaam zorgt en per definitie onzeker bent. En daar herken ik mezelf en mijn lijf absoluut niet in. Hoe ik het liever zou noemen? Gewoon, my size. Zonder labels en vooroordelen.”

Tekst: Agnes Hofman Beeld: Instagram, BSR

Laatste nieuws