Jamie Li: ‘Op een bepaald moment wist ik: zo kan ik niet schrijven’

Jamie Li is terug met een tweede boek!

De rel rondom haar eerste boek weerhield Jamie Li er niet van om nóg een boek te schrijven. In No Filter geeft ze opnieuw haar ongefilterde mening. "Fake is niets voor mij."

Comeback

Het kan je niet ontgaan zijn: de sh*tload aan kritiek die Jamie over zich heen kreeg, nadat heer eerste boek sexy, but tired. but sexy in de winkelschappen lag. Zo werd er onder andere geschreven dat Jamie vrouwen zou dwingen tot sex 'omdat mannen nou eenmaal hun zaad kwijt moeten'. Jamie liet zich echter niet uit het veld slaan en kwam terug met een tweede boek: No Filter.

"In het begin schreef ik wel meer met de rem erop. Tot ik merkte dat ik last had van gedachtes als: dit kan ik beter niet delen, want dat kan weer verkeerd worden opgevat. Op een bepaald moment wist ik: zo kan ik niet schrijven. Bovendien kan alles wat ik schrijf anders opgevat worden. Die rel ging vooral over dat ik schreef dat je zin in sex moet maken. Sommige mensen dachten dat ik bedoelde dat je dit voor je man moet doen. Dat is niet waar: je kunt het ook voor jezelf doen. In the end weet ik ook dat nooit iedereen het met je eens kan zijn. Een wereld zonder discussies is ook helemaal niet leuk.”

Lees ook: Jamie Li openhartig over sexleven na bevalling

Een andere man

Toen haar boek eenmaal af was, kreeg onder andere vriendlief Alain een exemplaar onder zijn neus geschoven. En dat was toch een beetje spannend. Vooral het stuk waarin Jamie schrijft dat ze op een andere man geilt.

"Zijn eerste reactie: ‘Ik vind het natuurlijk niet leuk om te lezen, hoef het hierna niet nog eens te zien, maar het is wel echt een leuk verhaal. Lekker erin laten.’ De volgende ochtend voegde hij er nog aan toe dat-ie wist dat ik me had ingehouden en dat het nog veel grover kon. Die versie hoeft hij alleen nooit te lezen. Zijn reactie vond ik zo charmant! Hij weet ook: ik hoef echt niets van die andere gast, maar jeetje wat is hij knap. Ik hoop alleen niet dat degene over wie het gaat het ook leest en zichzelf er ondanks de gefingeerde naam in herkent.”

Tekst: Kim Buitenhuis Beeld: ANP

Laatste nieuws