Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Real life: 'Ik wil me bedekken, maar er ook leuk uitzien'

Sabrine Cat (29) wil de burkini mainstream maken.

Real life: 'Ik wil me bedekken, maar er ook leuk uitzien'

De Nederlands-Marokkaanse influencer Sabrine Cat (29) wil de burkini mainstream maken en is zelf haar eigen swimwearlijn gestart. "Ik wil me bedekken, maar er ook leuk uitzien."

Volwassener kleden

"In Qatar, waar ik met mijn man woon, is het heel normaal om in een burkini aan het zwembad te liggen. Heerlijk. De temperatuur kan oplopen tot wel vijftig graden. Dan ga ik lekker bij een hotel aan het zwembad liggen. Niemand kijkt er raar van op. Ook de westerse hotelgasten niet. Maar in Frankrijk is de burkini op veel stranden verboden. Laatst nog lag een vrouw daar bedekt op het strand. Andere badgasten hadden geklaagd en zelfs de politie gebeld. Die kwam, en stelde haar voor de keuze: of de burkini uit, of het strand verlaten. Verschrikkelijk. Ik reis elke maand, en ben soms bang dat dit mij op een dag ook zal overkomen. Als moslima bedek ik mijzelf altijd. Op het strand dus ook.”

"Vroeger in Nederland droeg ik mainstream-kleding. Gewoon korte rokjes, mijn bos krullen los. Maar vijf jaar geleden tijdens de ramadan was ik wat meer bezig met mijn islamitische geloof. Ik wilde me volwassener kleden, om meer innerlijke rust te bereiken en om meer uit te stralen wie ik ben en waar ik voor sta. Mijn ouders zijn van Marokkaanse afkomst en zij hebben me altijd vrijgelaten in mijn keuze. Ik wilde dit zelf. ‘Zonde’, zeiden veel Nederlandse collega’s. Maar ik voelde me er prettig bij. Je gaat je toch ook anders gedragen. Voor mij staat het geloof voor hoe je als mens bent, positief en vriendelijk voor anderen. Mijn huidige stijl had ik toen nog niet gevonden. Ik ontmoette mijn man, verhuisde naar Qatar en heb dat hier ontwikkeld – vrouwelijk, kleurrijk en classy."

"De meeste dames op straat zijn van top tot teen in het zwart. En ja, door mijn looks op Instagram te posten, heb ik daar een bedrijf van gemaakt. Ik verkoop abaya’s (gewaad-achtige jurken, red.) en vanaf september ook Sabrine Cat Swimwear, met modest badkleding, voor moslima’s en andere vrouwen die zich willen bedekken. Burkini’s, dus. Want ik kon geen leuke vinden die ik zelf zou dragen. De stof is hetzelfde als bij gewone badpakken, maar het is een jurkje met een lange sportlegging eronder. Nee, dat is niet te warm. Zeker niet als je eerst een duik neemt. De billen zijn goed bedekt, zodat je geen vormen ziet. Het lijfje is wel strak, maar ik kom ook met een A-lijncollectie, voor vrouwen die geen zichtbare contouren willen. Met matching turban.”

Buikje bedekt

“Soms denken mensen dat het onzeker maakt, om in burkini aan het zwembad te liggen. Zeker als er naast je allemaal meiden in een kleine bikini rondlopen. Maar het tegendeel is waar. Als ik geen zin heb om me te scheren, doe ik dat niet, haha. En een eventueel buikje is ook bedekt. Ik voel me juist zelfverzekerd in een burkini. Maar ik oordeel niet. Iedereen moet dragen waar hij of zij zich prettig bij voelt. Helaas is die acceptatie er andersom dus nog niet. Ik ben zelf heel liberaal, maar iedere moslima heeft zo haar eigen wensen. Soms zie je bij mij een beetje haar, en ik draag regelmatig nagellak."

"Dat is wel een dingetje op Instagram. Als je een hoofddoek draagt, verwacht men dat je de perfecte moslima bent. Dat je je aan alle regels houdt en bijvoorbeeld geen nagellak draagt. Want dat houdt het water op je nagels tegen tijdens het wasritueel bij het bidden. Maar die regels bepaal je voor een groot deel zelf. En tegenwoordig is er halal nagellak, die het water wel doorlaat. Ik moet dat vaak uitleggen op Instagram, krijg daar veel commentaar op. Ik word soms gezien als het boegbeeld van de hele community en zou dus het perfecte voorbeeld moeten geven. Maar dat wil ik niet. Het gaat om waar ík me prettig bij voel. Met make-up net zo; ik ben niet een mindere moslima omdat ik graag in full glam de deur uitstap. Dat heeft voor mij gewoon met selfcare te maken. Ik zie er graag verzorgd uit. En ja, dat is nu ook onderdeel van mijn werk als influencer.”

Geen trophy wife

“Het grootste vooroordeel is dat ik een Arabische trophy wife ben geworden, een Real Housewife of Qatar die de hele dag thuis op de bank op haar man ligt te wachten. Of met zijn creditcard loopt te shoppen. Soms vragen mensen via Instagram ook of ik uitgehuwelijkt ben. Zo apart. Hij steunt me in alles, dus

ook in mijn werk. Het zou niet in me opkomen om van zijn geld te gaan shoppen. Ik verdien alles zelf, investeer ook zelf in mijn bedrijven, regel de sponsordeals, doe de onderhandelingen... Nee, ik heb niet het idee dat het lastiger commercieel influencen is omdat ik minder varieer qua kleding. De budgetten liggen hier een stuk hoger dan in Nederland. En in Qatar ben ik de grootste. Dat scheelt."

"Bedrijven willen dat ik op hun events kom. Toch zeg ik vaak ‘nee’. Plastische chirurgie is hier booming, tot en met fillers in de kaaklijn aan toe. Ik krijg regelmatig behandelingen aangeboden, met een mooi geldbedrag erbij. Natuurlijk doe ik dat niet. Ik heb veel jonge volgers en wil hen niet het idee geven dat je zoiets even moet laten doen. Liever werk ik samen met mainstream webshops die ook een modest collectie hebben, met wijde broeken en hooggesloten tops. Dat zie je hier steeds meer. Zelfs Dolce & Gabbana heeft in hun winkels hier een speciaal rekje voor moslima’s. Gelukkig wordt er dus steeds meer geaccepteerd. Nou ja, wat gewone kleding betreft. Nu nog op het strand...”

Tekst: Agnes Hofman Beeld: Instagram, BSR