Mascha Feoktistova: 'Wie zegt dat ik kinderen kan krijgen?'

Mascha is er klaar mee.
Mascha Feoktistova: 'Wie zegt dat ik kinderen kan krijgen?'

Verliefd, verloofd, getrouwd... En daarna de standaardvraag: “Ben je al zwanger?” Influencer Mascha Feoktistova (32) is er klaar mee dat die vraag te pas en te onpas wordt gesteld. “Wie zegt dat ik kinderen kan krijgen?”

Ballenbak-gate

"Als ik op een rode loper sta en mijn buik steekt ook maar een beetje uit, dan is het meteen van: ‘Oh, het is zover’ en: ‘Moet je ons niet iets vertellen?’ Mensen denken dat je een hint geeft. Het is een terugkerend thema: ‘Wanneer ga je aan kinderen beginnen?’ ‘Zo, jij ziet er opgepoft uit, je bent zeker zwanger?’"

Toen haar man Gregor laatst een foto van zichzelf in een ballenbak met roze en witte ballen plaatste, was het hek helemaal van de dam. "We waren op een evenement en vonden het grappig dat de ballen bij zijn sneakers matchten. Dus is hij erin gaan liggen – lachen, gieren, brullen! En toen was het meteen weer van: ‘Het lijken net muisjes, hebben jullie iets te vertellen?’ Hou op! We hadden werkelijk geen idee toen we die foto plaatsten. Maar moesten ons wél verantwoorden. De foto zou provocerend zijn, werd gezegd. We vroegen om die reacties. Hallo, het gaat om een ballenbak, jongens!”

Hints

Mascha is er inmiddels wel klaar mee dat de zwangerschaps-vraag haar om de haverklap wordt gesteld. Helemaal omdat het bij haar niet vanzelf gaat. Zo liet ze een paar jaar geleden door middel van een blogpost weten PCOS, een hormonale afwijking waardoor de eisprong vaak uitblijft, te hebben.

"Het was echt niet zo dat wij op dat moment direct kinderen wilden, maar sindsdien bleef die vraag continu terugkeren. Mensen vinden dat ik verplicht ben om iedereen op de hoogte te houden, omdat ik er ooit over begonnen ben. En bij zo’n foto als in de ballenbak, zeggen ze letterlijk: ‘Als je zo’n moeite hebt om kinderen te krijgen, moet je daar maar rekening mee houden voordat je zoiets post.’ Dus ik moet rekening houden met iets wat anderen verkeerd zouden kunnen interpreteren? Ik vind hints heel grappig, maar je begrijpt toch zeker wel dat wij in onze situatie nooit op deze manier een hint zouden geven? Sterker nog, ik meld het nu bewust in mijn vlogs als ik weer ongesteld ben geworden, zodat de vragen dan tenminste even ophouden.”

Privéproces

Mascha hoopt dan ook dat mensen zich wat bewuster worden van hoe pijnlijk het voor sommige vrouwen is als er telkens weer wordt gevraagd naar eventuele kindjes.

"Ik vind niet dat ik, omdat ik als vlogger zo veel van mijn leven deel, verplicht ben om ook ieder moment als er iets is wat met mijn kinderwens te maken heeft, dat ook te melden. Ik wil helemaal niet alles delen en iedereen in ons privéproces betrekken. Wat ik deel, bepaal ik zelf. En als ik zwanger ben, kies ík het moment om dat te vertellen. Fijn als iedereen tot die tijd stopt met die precaire vraag te stellen... Aan mij, maar ook aan andere vrouwen!”

Benieuwd naar het hele interview met Mascha 'Beautygloss' Feoktistova? Je leest het in de nieuwste Grazia Kids Special die vanaf morgen in de winkels ligt!

Tekst: Jill Waas Beeld: BSR

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails', container: 'taboola-below-article-5f355abaa0e42', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' });